maandag 28 december 2009

swit'kresneti



kerst was zo leuk.
We zien de kerst geest echt werken in ons leven. We onderwijzen een leuke familie Kromopawiro. We helpen ze om meer sterk te worden en zien duidelijk verschil met ze. Ze waren zo blij dat we met de elders waren komen zingen. We hadden kerstavond met elkaar gezongen voor veel leden en dat had een geweldig effect. We reden met 10 elders in een busje en het leek soms wel of we een politie team waren, dat allemaal uit de bus sprong uit de deuren aan de zijkant en zelfs uit de achterkle, zo grappig:) Snel eruit en dan zingen en weer in de auto springen. Dat zal er vast heel grappig uitgezien hebben voor sommige mensen. Het effect was heel leuk en mensen waren verrast.

Ik leer veel over eenheid de laatste tijd. Door 1 te zijn zullen we schouder aan schouder staan en elkaar helpen. Zelfs als je maar met een klein aantal bent, maar bent vereend en hetzelfde doel hebt dan is het mogelijk om veel wonderen te zien gebeuren. Is het makkelijk om eenheid te hebben? Zeker niet....ik leer dat je dus soms zeker wel je eigen wil of mening even moet wegzetten om het grotere plaatje te kunnen zien. Het is belangrijker om de groep te helpen dan alleen je eigen wil te willen laten gebeuren.Klein lesje wat ik geleerd had dus.





boi onze kerst was geweldig.

in de ochtend gingen we naar een plek waar veel armoede is en veel kindertjes wonen. daar gingen we heen en met z'n allen zingen eerst. Toen bij het huis van een lid daar gingen we een kleine kerst dienst houden. het was zo leuk. sommige waren een beetje geschrokken van de kerstman die er ook bij was haha! Maar ze waren echt blij en we hadden kadootjes en wat eten en drinken voor ze ook wat van de zusters kwam.

de dag was bijzonder en het was wel duidelijk dat de kerst mensen dichter tot elkaar brengt. dat is iets wat duidelijk te merken was en me echt blij had gemaakt.

ik wens jullie echt een bijzondere uiteinde en ook veel goede wensen.
foeroe lobi.

e. koenen

zaterdag 26 december 2009

hoor deze verhalen:

we hadden een paar TE grappige dingen meegemaakt.
ik hoop dat jullie niet denken dat we alleen maar grappen maken hier. we werken knetterhard en dan is het wel prettig om jezelf soms even kapot te lachen, dat is belangrijke ontspanning toch! ik zal even een paar van ze met jullie delen.

we hadden de hele week zo druk dat we sommige dagen gewoon een beetje cornflakes aten de hele dag en maybe ergens een broodje of iets. niet teveel en wel aan verbetering toe dus. gisteren was even een inhaalronde.

1.we kregen na de kerk als verrassing VEEL eten bij onze javaans zendingskoppel Merthopawiro. groot bord rijst en ook veel vegetarish eten en kerst brood. jummi!extra lekker omdat ik veel honger had.
2.toen gingen we meteen naar onze eetafspraak en daar kregen we een bord rijst en kip met bruine bonen! zeker lekker en een beetje PITTIG! van de lieve familie Wangsawirana 3. oi!toen gingen we meteen naar pasgedoopte leden en we verrasten ze met een bezoek en ze zeiden, brothers we want to give you some food! guyanese mensen zijn heel gevoelig en snel gekwetst en dus kan je niet weigeren. toen zei ik
"zuster ik kan niet zoveel eten vandaag dus u kan me gewoon een klein beetje geven, MAAR mijn collega heeft veel honger dus u kunt hem veel geven.! haha! hij durfde niet te weigeren dus kwamen ze met een beetje roti voor mij en een mooi bord met rijst en roti en kip en aardappel voor elder VERNES> hahahaha o boi ik moest hard lachen. hij wou ze niet kwetsen dus at hij alles op en beet nog even op een pepertje om het af te maken. ai!

4. toen gingen we naar de volgende afspraak en ze hadden speciale worst die we moesten proeven dus gingen ze dat bakken en op een broodje doen. lekker ja toch wel! nodig? nee toch niet. ik ontplofte zowat.

dit was een mooi ervaring die er bij hoort als elder soms.

hier komt een ander schitterende tori.
we gingen midden in de nacht een nieuwe elder ophalen die nooit geweest is hier en die even in washington was gezet om op zn visa te wachten en daar vriest het! dus hij kwam al aan op het vliegveld met zn jas aan en schrok zich kapot van de hitte.

we hadden een grap voorbereid dus ik speelde zijn toekomstige collega e. Holtz en had zn naamplaatje op en de anderen waren gewisseld ook. dus we zaten in de auto en hadden allemaal een basebal pet op en vertelde hem dat in Suriname we dat allemaal droegen anders was je niet cool en praat niemand met je. hij vroeg me nog of dat echt zo was en was er wel van onder de indruk dat het echt moest.
o boi we hadden veel grappen gemaakt en hij zei dat hij een beetje schrok dat we het woord cool gebruikte want in de zending waar hij was in de US was dat bijna een scheldwoord. haha. e. vernes speelde mij.maar dan met een heel groot duitsaccent sprak hij engels. en ik moest in de stoel bijten om niet te laten zien dat ik moest lachen.
we hielden het vol tot de volgende ochtend in hun appartement en daar vlak voor hem wisselden we de naambordjes en stapte e. holtz (de echte) naar hem toe en zei. ik ga je trainen ! de elder moest zo hard lachen. hij vond het echt een mooie grap zei hij. we waren moe van het weinig slapen maar de grap had ons toch een beetje wakker gemaakt.

we hadden veel echt mooie momenten ook deze week maar ik wou deze grappige eventjes met jullie delen om de andere kant van zendelingen te laten zien. we hebben veel pret ook!

ik ben enthousiast voor deze week. we gaan veel doen met alle elders. heb er zin in.

bedankt voor al jullie steun. en voor de meeste daar. succes met de sneeuw! geniet ervan!

foeroe lobi en wan swit KRESNETI!

e. koenen

maandag 14 december 2009

Waterfalls




Deze week was een van de meest bijzondere die ik heb meegemaakt.

Eerst was het vreemd om afscheid te nemen van 4 elders die ik heel mijn zending heb gekent en dichtbij mee heb gewerkt. hun tijd was voorbij.
Wij gingen samen met ze mee terug vliegen naar trinidad omdat we daar een training hadden voor 2 dagen.

Trinidad is geweldig mooi. Overal bergen en schitterende natuur.
Onze training begon met echt iets super tofs. We waren daar met ongeveer 20 zoneleiders van heel de West Indies zending, en de zendingspresident zei dat we gingen een leuke challenge (uitdaging) doen. 2 elders. mijn collega, elder Vernes en een andere grote elder, elder Palmer moesten wij naar boven dragen naar de waterval. Die wandeling is normaal toch wel 20 minuten over slipperige stenen en modder. Het was echt een grote uitdaging en we maakten er een wedstrijd van.
Het ging allemaal om teamplay en communicatie. Een goede les voor zendingswerk met veel elders dus! Was echt te gek. Toen we aankwamen was daar een waterval. Een echte hoge waterval en onderaan waren stenen waar we ons verzamelden en samen vergaderden en studeerden uit de schriften. Het was zeker een sprookje. Vooral omdat het eerst hard regende, toen we de berg beklommen, maar toen we daar zaten trok de regen weg en kwam de zon door. Adembenemend? ja zeker wel!

We hadden zeer goede trainingen gehad en ik heb de Geest zo sterk gevoeld. Het was heel intens omdat het 2 dagen lang duurde. We hadden de hele dag trainingen. De volgende dag gingen we dan met z'n allen hardlopen om half 6. Was interessant! Onze zendingspresident is topfit. Hij is nog zo jong, 41 jaar oud en nu al zo sterk.
Ik heb een heel goede band met hem. Hij is heel down to earth en gedraagt zich niet als een meerdere. Hij is bekeerd toen hij 21 jaar oud was. Ik was 22 jaar. Het was leuk om met z'n allen te rennen en daarna in de regen te stretchen en gewoon buiten op de straat gingen we nog wat buikspier oefeningen doen omdat z'n dochters een wedstrijd met ons wilden hebben wie het meest kon doen.

In deze dagen heb ik zoveel geleerd. We hebben een heel andere werkhouding. Vorig jaar was het vooral om zoveel mogelijk mensen te dopen en nu gaat het er meer om om mensen te heractiveren en mensen alleen te dopen wanneer ze werkelijk bekeerd zijn. Helemaal anders. Velen van ons hadden veel moeite met de verandering voor maanden. Nu heb ik begrepen wat te doen en hoe ik me erover moet voelen. Voor een tijdje had de verandering mij een beetje in de war gebracht namelijk.

Ik zal net zoals vorig jaar aan het eind van het jaar, dit jaar weer alles geven om de zending te dienen en mensen te helpen werkelijk bekeerd te raken.

Ik weet dat Jezus leeft en onze enige redder is. Hij heeft Zijn kerk op aarde gesticht. Zijn enige ware kerk die vandaag word geleid door een levende profeet zoals vanouds ook ging, Thomas S. Monson. Het Boek van Mormon inspireert mijn leven en ik begin er steeds meer van te houden naarmate ik er meer in duik.

Ik wens iedereen een goede tijd om zich voor te bereiden op de kerst tijd!

lobi. e. koenen

maandag 7 december 2009

Rise from the dust and be men




Spannende tijden, de decembermaand is echt druk.
Sinterklaas was ook in Suriname!

En deze week.....overplaatsingen! ja hoor. Ik blijf voorlopig in Kwatta en zal een nieuwe collega krijgen, elder Vernes. Hij komt uit Duitsland maar is meer een Nederlander en is soort van concert pianist en racefietser. Word interessant!Ik ben er enthousiast over. Aangezien ik geen rijbewijs heb was het lastig om heel Suriname te leren kennen, maar nu ga ik toch echt op de proef worden gesteld, omdat mijn nieuwe collega nog minder de weg kent dan ik. Maar dat wordt alleen maar leuk!
Linksaf! Rechts! Nee niet daar!
ik zal geen elder Koenen zijn maar elder TomTom. jatoch



ik heb een text uit het Boek van Mormon wat echt voor mij van toepassing is de laatste tijd.

2 nephi 1:21
verheft u uit het stof, mijn zonen, en weest mannen, en weest vastbesloten, één van zin en één van hart, in alle dingen, opdat gij niet in gevangenschap zult geraken.
23 ontwaak, mijn zonen; trek de wapenrusting der gerechtigheid aan. Schudt de ketenen af waarmee gij gebonden zijt, en komt voort uit de donkerheid en verheft u uit het stof.

Ik hou zoveel van deze tekst en het is een soort samenvatting van wat ik geleerd heb afgelopen week.

Jezelf ontdoen van alles dat laag is en in het licht staan. Geen kinderachtig gedrag meer hebben en volwassen zijn in alles.

er is zoveel te leren. elke keer als ik denk dat ik niets meer kan leren worden mijn ogen weer geopend. en dat is maar goed ook!

ik ben zo dankbaar voor het evangelie in mijn leven dat me optilt boven mijn eigen kunnen en mij waarschuwt voor gevaar dat ik zelf niet waarneem.

velen van jullie steun is belangrijk voor me ook. thx.

e. koenen

woensdag 2 december 2009

Foeroe Lobi




hard werken en veel uitdagingen.
toch is er veel geluk tussen te vinden en vele lessen.

We hebben een onderzoekster die Rochelle heet en ze is uit brazilië gekomen met haar kind van 15. Ze is heel vriendelijk en we gingen daar met een lid die portugees kan praten. Was heel tof. Ze kan al goed nederlands spreken, maar het gaat toch beter in haar eigen taal. Ze vertelde de man dat ze wist dat we door God gestuurd waren, omdat we op de juiste tijd in haar leven waren gekomen en we troost brachten en hoop. Ze zei dat ze veel uitdagingen en problemen had met haar gezin en haar zoon en daarom wist ze dat onze boodschap waar was en ze was heel blij erover. Dit bracht me echt een goed gevoel en motivatie om in te zien dat we werkelijk hier zijn om anderen te dienen die de Heer op ons pad zet.

Ook was ik even met Elder Swart uit Zeist aan het werk in zijn gebied Wanica en het was zeer cool. We bezochten een lid omdat een afspraak uitviel. Ik ken het lid goed, maar zijn gezin niet. Ik had een schrifttekst in gedachten om te delen die over naastenliefde, hoop en geloof gaat. Nadat we het hadden gedeeld ging de dochter van 18 huilen en zei dat ze wist dat we waren gestuurd door God. Ze hebben veel uitdagingen in hun gezin en die ochtend was ze heel ongelukkig en vroeg zich af waarom omdat ze het Evangelie in haar leven had. Ze had veel geleerd en door geloof en hoop te hebben kwam er weer licht in haar leven.

Ik was erg dankbaar voor deze ervaringen en die laten je vooruit gaan.

Ik weet dat wanneer we liefde hebben, we goede instrumenten zijn en door geloof en hoop zullen we werkelijk hard werken en geluk hebben in ons leven. Ik geloof in het eeuwig leven en opstanding door Christus en dat zal me door alles brengen.

ik ben dankbaar voor mijn zending.

veel lobi.

e. koenen