maandag 30 maart 2009

Let a faya baka!


Het vuur brandt weer!

We hadden even een dip door de ziekte van mijn collega en we waren even een beetje lui geworden. Eigenlijk was er over de hele zending een dipje ......Iedereen was een beetje te tevreden met het doel wat we gehaald hadden in 2008. nu is iedereen weer wakker en over de hele zending zijn er weer wonderen gebeurd, die worden ook onder de elders gedeeld. ( lees hierover meer op de blog van zr. Robison; www.westindiesmission.blogspot.com) Geweldig om te zien dat we weer back on track zijn. Zo is het ook met ons, al ons werk ging zoveel beter deze week. we hebben veel nieuwe mensen gevonden en ook een aantal mensen die gewoon helemaal voorbereid zijn. Het lijkt wel of ze zaten te wachten tot we ze zouden vinden en ze konden horen over het herstelde evangelie.

We hadden gisteren een paar hoogtepunten in de kerk.
Ritchie Bishesar is een jongen die opgegroeid is in de kerk hier in Suriname. Zijn vader was de eerste Surinaamse gemeentepresident vele jaren geleden hier. Hij was al lang aan het wachten op zijn zendingsoproep en gisteren was het dan zover. Iemand had zijn oproep ontvangen uit Trinidad en bracht de brief voor hem mee, waardoor hij hem in de kerk kon openen! Zo cool! We konden allemaal zien en horen hoe hij zijn brief opende en voorlas, dat hij naar Puerto Rico gaat om in het Spaans te prediken in de San Juan east mission. We zijn echt blij voor hem. Hij werkt vaak hele zondagen met ons op straat dus we gaan hem en zijn auto zeker missen haha!

maar we zien nog veel meer mooie dingen gebeuren. Er zijn een aantal van de jongens die net sinds paar weken of maanden lid zijn, die ook op zending willen gaan. We zullen ook met hen veel samenwerken. Babel, Navin en Jurgen zijn een paar van ze, en dat is echt iets wat het tofst is om mee te maken. Zien dat ze nu hun doelen in hun leven bijstellen en al zo snel het verlangen krijgen om dat te doen.




We spreken vaak over vruchten van bekering, handelingen van mensen waardoor je kunt zien dat er bekering bezig is in hun leven. Eén van de meest duidelijke dingen die we zien, is wanneer ze het verlangen krijgen het met anderen te delen. We maken het zelfs mee dat mensen die we voor het eerst tegenkomen ons meteen adressen van familie en vrienden doorgeven. Dat is de beste manier om zendingswerk te doen en ook het meest leuk.

Jurgen die vorige week gedoopt is is een paar keer deze week met ons meegeweest. Hij is 13 jaar en heeft een klein bmx fietsje. Hij is met ons meegefietst naar een aantal afspraken en dat waren meteen de beste afspraken die we in weken hebben gehad. Hij was echt enthousiast, zeker ook omdat de mensen zeiden dat ze gedoopt wilden worden. Hij had gisteren meteen aan zijn moeder, zr. Harlequin, gevraagd of hij later op zending mocht gaan en ze was daar echt blij mee. Wonderen!

Als elders hadden ze ons gevraagd om een training te geven in het 3de uur van de vergaderingen in de kerk. We mochten aan alle leden vertellen, hoe je een toespraak geeft, zonder gewoon een verhaal van iemand anders voor te lezen. Dat was een groot succes. We hadden een kleine workshop gegeven en ze laten oefenen met elkaar. In 3 stappen een toespraak te geven zonder iets op papier te hebben gaat zo;
1. een schrifttekst die je in je eigen woorden uitlegt.
2. een persoonlijke ervaring over het onderwerp van de schrifttekst.
3. een getuigenis van de waarheid en belang van dit onderwerp.

Het was echt een groot succes en velen vonden het echt leuk ook. Soms werd ze nog gezegd dat ze niet moesten voorlezen, maar ja, als je niet vertelt, hoe het anders kan, verandert er niets! Bij deze :)!

Zending is geweldig en we leren veel.

Bedankt voor alle support en brieven.

lobi
e. koenen

maandag 23 maart 2009

bekeer je!



we hadden zeker een switi week. we hadden een paar mooie gebeurtenissen al was het wel moeilijk om echt weer de draai te pakken te krijgen.

de zon ging enorm schijnen op alle vlakken en mn neus kon het niet verdragen die nu een beetje afbladert van de losse velletjes haha. veel smeren dus en weer wennen aan de zonneschijn in switi sranan!

we hadden de mogelijkheid om een mooie doopdienst mee te maken van Jurgen Harlequin. neefje van zr dongo in suriname en zr dongo in nederland, zoetermeer. echt leuk. hij had me gevraagd hem te dopen dus dat was zeker een eer!

we hadden een echt leuke vrouw ontmoet door Babel. Hij heeft familie hier in Suriname en ze is in december vanuit Nederland hier gekomen om te overwinteren hierzo. ze heeft daar de kerk in Amsterdam veel bezocht en veel gestudeerd daar met de zusterzendelingen daar. Ze vond alles echt leuk en gisteren hadden we echt een leuke les met haar en ze wil graag zichzelf voorbereiden voor de doop waar ze in Nederland geen tijd voor had omdat ze wegging. haar naam is Delly en is moeder van 6 kiddo's. we zijn dankbaar voor de vele voorbereidde mensen die op ons pad komen door de genade en wonderbare hadn van de Heer.




We hadden nog zo een wonder meegemaakt.
we fietsten zaterdag eventjes over straat, een willekeurige richting op omdat we weinig tijd hadden en een man aan de andere kant van de straat riep naar ons en zei. he vriend help me met mn lekke band no! ik dacht o boi, iemand die ons wilt vervelen zoals sommige mensen .maar eigenlijk zei iets in me dat ik moest omkeren. dus we keerden om en hij stond bij een bushokje stil en beide banden waren plat dus ik pakte mn pomp en hielp hem door ze op te pompen. toen was er een man in het bushokje die we niet eens gezien had die tegen ons begon te spreken en vroeg of onze kerk nog steeds op dezelfde plek was. hij was daar vroeger geweest vaak. we begonnen te praten terwijl de man met de fiets wegreed nadat hij ons een boks had gegeven. we begonnen te praten en hij zag er echt slecht uit. hij was vernietigt door de drugs terwijl hij vroeger echt een goed leven had en heeft een goede opleiding als ingenieur. vroeger was zn leven mooi maar alles is verloren door de drugs en hij legde uit hoe verbitterd hij was geworden en dat zn leven duister begon te worden en hij moe was om een slaaf te zijn van zn verslaving.
Hij zei dat hij bijna had opgegeven dat er nog liefde in de wereld was maar dat hij door onze actie had gezien dat er nog steeds liefde in de wereld was. hij zei dat hij moest denken aan Christus die omkeerd en de kudde alleen laat om het verloren schaap te redden. De Geest was echt sterk daar en we hadden een leuk gesprek. we hebben voor hem gebeden daar en hem uitgenodigd zijn leven te bekeren en Christus te volgen. het zal een zware rit worden maar wanneer hij de keuze maakt zijn leven aan de Heer te geven kan alles genezen en veranderen. Hij was echt blij en je zag weer een glinstering in zn ogen. we gaan ons best doen en ik ben blij dat de Heer ons naar hem heeft geleid. Wanneer we anderen helpen zien mensen dat we volgelingen van de Heer zijn. Je weet nooit wie meekijkt!

het werk is waar. en de Kerk is waar.

bedankt voor al jullie steun.

Lobi.

dinsdag 17 maart 2009

aleng bin fowdown tranga!


Het heeft hard geregend!

Gek! Zooooveel regen boi!
Niemand in Suriname heeft ooit zoveel regen gezien. Het is letterlijk overal overstroomd en in sommige gebieden liepen auto's onder water en hele wijken moesten hun huizen verlaten. Het wasgelijkertijd ook springvloed, dus de rivier was zelfs hoger dan het land waardoor het dubbel zo erg was. Het bleef een hele week regenen bijna en overal waren vissen op straat. Het waren rivieren geworden!! Sommige collega's van ons fietsten door water dat zo diep was als de hoogte van hun zadel! Ik had alleen maar tot aan m'n knieën meegemaakt. Heftig dus.

Geluk bij een ongeluk?!
Mijn collega had verschrikkelijke Dengue gekregen, vanaf maandag. Dinsdag werd het erger en z'n koorts was 39,9. Toen dacht ik "o jee, ik heb dit eerder gezien." hij heeft dus ook al dengue gehad. het zelfde als m'n vorige collega. De enige elders in Suriname met Dengue waren mijn collega's. Oops! Het was heel heftig, dus we hebben bijna de hele week binnen gezeten. Hij leek wel een zombie en de koorts bleef vele dagen aanhouden.
Dus we hebben de regen wel gezien, maar er bijna niet in gewerkt, wat een klein gelukje bij een groot ongelukje is.

Ik had veel tijd om na te denken en uit te rusten wat wel goed was even. Ik merkte dat ik echt enorm moe was van het harde werken en ook was ik gespannen door wat situatie's. Ik kon er over nadenken en het in het juiste perspectief plaatsen, waardoor ik het even los kon laten en dat was echt goed even. Zo zie je dat het altijd ergens goed voor is en we overal iets van kunnen leren. Dingen gebeuren niet zomaar!

Aankomende week zullen we weer een leuke doopdienst hebben van het zoontje van zuster Harlequin, Jurgen. Ze wou eerst even wachten ermee, maar tijdens de kerkdienst had de zendingspresident een toespraak en ze zei dat ze een heel warm gevoel had gekregen in haar borst. Dat is een duidelijk teken van de Heilige Geest! Echt leuk, ze vertelde dat ze op dat moment voelde dat de tijd goed was om haar zoontje te laten dopen en dat ze niet langer moest wachten. Zo leuk dat de Heer mensen altijd stuurt, als we maar goed luisteren naar die zachte fluisterende stem! Zaterdag wil Jurgen van 13 jaar gedoopt worden, dus we zijn echt enthousiast daarvoor. We zien veel wonderen.

Zelfs al konden we bijna geen werk doen, in de paar uurtjes, die ik met leden kon samenwerken, zorgt de Heer er toch voor dat dingen goed lopen en dat het werk blijft gaan. Dit is een duidelijk getuigenis dat dit niet ons werk is, maar dat van Hem!



Ik heb iets heel belangrijks geleerd tijdens de tijd dat ik stil zat. Dat wil ik graag toelichten. Ik heb tot nu toe altijd op zending het gevoel gehad dat er een klein stemmetje in mijn achterhoofd fluisterde dat er iets leukers was dat ik kon doen als ik thuis zou zijn, in mijn oude leven. Daardoor kon ik niet altijd alles geven in het werk. Ik hield daardoor altijd een beetje reserve achter. Op zending heb je geen tijd voor jezelf en soms, omdat je dat mist, ga je het idealiseren natuurlijk. Vooral als het er niet is. Maar nu had ik zoveel tijd voor mezelf. Ik had tijd om niets te doen, wat er normaal op zending niet is en ik moest veel binnen zitten. Ik moest het zendingswerk in mijn eentje doen en veel zelf bedenken zonder collega. Ik had alle tijd om alle dingen te doen, die ik maar zou willen doen. MAAR ik kon niet met mensen spreken over het Evangelie! Het grappige is dat ik eigenlijk niets anders verlangde om te doen, ik wilde alleen maar met mensen spreken. Even liet de Heer me een glimps zien van mijn oude leven en nu was dat kleine stemmetje verdwenen, doordat ik zag dat het toch niet zo ideaal was als ik dacht. Zending is alles voor me en dit werk is geweldig. Ik wil op dit moment nergens anders zijn dan hier, en met dit werk bezig zijn.

Ik ben gezegend dat ik er vlak voor mijn jaarpunt (de zending duurt twee jaar, en de zendelingen noemen het hun yearmark als ze op de helft zijn) achter kom, zodat ik het volgend jaar alles kan geven zonder reserve. Ik ben de Heer dankbaar voor Zijn genade! mijn zending zal zeker duren tot ongeveer 12 april 2010 geloof ik. Nog een tijd om hard te werken dus! Al gaat het verschrikkelijk snel!

Ik ben dankbaar voor al jullie support!

lobi
e. koenen

maandag 16 maart 2009

Filmpje

hallo iedereen,

Vandaag is er een zoneconferentie in Suriname, een speciale vergadering met alle zendelingen en de zendingspresident en zijn vrouw. Ik verwacht dus eigenlijk pas morgen een berichtje van Elder Koenen, om op dit blog te zetten. Zuster Robison, de vrouw van de zendingspresident heeft weer een filmpje gemaakt met een heleboel zendelingen in de West Indies Zending. Elder Koenen heb ik volgens mij 4x gespot. Veel kijkplezier en morgen dus een bericht van WP.

dinsdag 10 maart 2009

Papa zegt hij slaapt!



-he, is papa of mama thuis?
-even
-papa zegt hij slaapt!
zou je willen vragen wanneer hij wakker is?
-ja
-hij zegt dat hij morgen middag wakker is!


dusdat!

Er gebeuren grappige dingen als we kloppen ergens en als de mensen hun kinderen naar buiten sturen. Ze hebben de kinderen nog niet geleerd dat ze niet op die manier moeten antwoorden, want bijna bij alle kids gaat het op diezelfde manier. Het zijn gewoon zendelingen grapjes die we soms uithalen, als de kinderen naar buiten komen. Papa is niet thuis! Kun je hem vragen wanneer hij er weer is? Hij zegt dat hij er in het weekend weer thuis is! haha. Zo gaat het in suriname!

We hadden een leuke week. Veel regen. Als het regent hier, is het enorm. Alles is onder water en we fietsen door complete rivieren, lijkt het soms. Veel natte sokken dus. Bleh! Toch zijn we gezegend met een warme douche, dus we kunnen altijd weer warm worden als we s'avonds thuis komen.

Er waren veel tegenslagen deze week voor de nieuwe leden. We hebben wat bizarre dingen meegemaakt. Het is duidelijk te merken dat de tegenstander ook hard zijn best doet om ons werk tegen te houden en om de mensen te ontmoedigen het juiste te doen. Juist door die tegenstand, is het voor ons goed te merken hoe waar dit werk is. Als het niet waar zou zijn, zou er niet zoveel tegenstand zijn.
Toch is de Heer bij zijn kinderen en Hij zal nooit toestaan dat we meer beproefd worden dan we aan kunnen. We zullen altijd wel wat schade kunnen oplopen door de beproevingen, maar de Heer zal ons genezen en Hij zal laten zien dat zijn wijsheid hoger is dan de slimheid van de tegenstander.



We hebben echt snoeihard gewerkt en toch gingen sommige dingen niet helemaal goed. Soms is dat een tegenslag. zo ook zondag ochtend. Een heleboel dingen gingen heel gek en we moesten allemaal dingen regelen, voordat we naar de kerk gingen. We gingen rond 8 uur al naar buiten om mensen aan te moedigen en vooral om vervoer voor ze te regelen, zodat iedereen om 10 uur in de kerk kon zijn. Boi, we moesten alles doen om sommige mensen te helpen en zelfs daarna was het nog teleurstellend om te zien dat bijna alles mislukte. Zelfs bij het laatste huis leek het dat niemand mee zou gaan met ons, dus gingen we 5 minuten voor 10 naar de kerk fietsen om op tijd te komen. Gelukkig kreeg ik het gevoel over me heen dat de Heer blij met me was. We hadden ons best gedaan en dat is wat telt. Soms zijn de resultaten er niet naar, maar het gevoel dat je krijgt wanneer de Heer tevreden is geeft troost en rust en ik voelde echte vreugde. Toen we in de kerk waren, kwam een minuut later één van de jongens binnen waar we net voor z'n huis hadden gestaan. Hij was gewoon een beetje laat en toen we weggingen bij hem was hij achter ons aan gekomen. Hij vond de 3 uren kerk helemaal geweldig en hij wilt zich nu voorbereiden voor de doop. Zo zijn er toch wonderen. Wanneer wij ons deel doen doet de Heer de rest. Zijn naam is Roche en hij is een kid van 16 en houdt er echt van om meer te leren over het Evangelie.

Zending is een zegening en het gaat te snel!
bedankt allemaal.

lobi

e. koenen

maandag 2 maart 2009

Yu taki leki wan tru nengre!




je spreekt als een surinamer!
tja, nog maar eens dezelfde tekst omdat het zo vaak gebeurt.... grappig. Misschien kan ik eens iets sturen zodat jullie het kunnen horen.

Dingen gaan geweldig in Blauwgrond.
We waren zo gezegend dat we elke week in februari een doopdienst hadden. Echt een persoonlijke mijlpaal. Guillaume Babel was afgelopen zaterdag gedoopt. Hij is echt een toffe gast van 23 jaar en was echt blij over alles. We zien zoveel mensen van die leeftijd die we tegenkomen en helemaal open zijn om het Evangelie aan te nemen in hun leven. Ze worden echt op ons pad gestuurd. We spreken met iedereen die we tegenkomen. Wanneer we dat doen zal de Heer die mensen op ons pad sturen, die voorbereid zijn. Wanneer jullie het thuis ook doen is het mogelijkdat, als je altijd je getuigenis deelt of iets over de Kerk vertelt, de Heer een keer zijn voorbereide kinderen op jullie pad zal brengen. Er is niets beters dan wanneer je voelt dat je een instrument in de handen van de Heer bent.

Ik heb geleerd dat we niets zijn zonder God. Soms omdat we mens zijn komen er stomme dingen in ons hoofd. Als we veel succes zien, denken we misschien dat het door onze skills komt. Ik denk dat die gedachten in mijn hoofd kwamen een tijdje geleden en ik werd even wakker geschud door wat tegenslagen. Toch had ik me bekeerd ervan en voelde echt dat ik niets was zonder de Heer en dat alles dat goed is van Hem komt. Direct ging alles weer stukken beter en voelde alles goed en voelde ik de rust dat de Heer echt voor ons zorgt en over ons waakt. Ik was echt blij daarover.

We zagen gisteren echt een leuk ding gebeuren met een onderzoekster, Sherina, een dame van 23 jaar. Ze was in de kerk geweest voor het eerst en toen ze thuis kwam was ze gaan slapen. Ze had een droom dat ze in de kerk was en dat iemand haar aan het wurgen was en dat die tegen haar zei dat ze niet in de kerk moest komen. Ze zag dat wij er ook waren en haar probeerden te redden en dat het ons niet lukte. Toen werd ze wakker (dit is weer realititeit) omdat ik haar belde of we langs mochten komen. Toen ik haar zei "heb ik je wakker gebeld" zei ze ja,maar dat is niet erg. Toen we bij haar thuis kwamen zat ze buiten op ons te wachten. we kwamen met Ritchie een lid van ons en ze zei "Ik wist dat jullie met hem kwamen, dat was ook in mijn droom!" Sommige mensen staan echt heel open voor dromen en dat was echt een mooi verhaal vond ik. We konden haar uitleggen dat ze niet bang hoefde te zijn, omdat in realiteit de tegenstander geen macht over ons heeft wanneer we dichtbij Christus zijn. Christus heeft de wereld en de duivel al overwonnen. Er was duidelijk een opluchting te zien in haar gezicht. Zij en haar zusje Wendy van 21 zijn helemaal blij met de boodschap die we delen en gewillig ook om verdere stappen te maken met alles wat we delen over het herstelde Evangelie van Jezus Christus. Ze vond de kerk geweldig en ze is één van de vele tieners en 20-ers die we onderwijzen, die helemaal open is om alles na te leven en we zijn zo dankbaar daarvoor om dat mee te maken in dit mooie gebied in dit geweldige land met deze switi mensen!!

Zending is een tijd die onbetaalbaar is. 2 jaar anderen dienen en zien hoe het Evangelie wonderen in mensen hun leven brengt. Wij zijn gewoon de messengers. Ik ben dankbaar voor al jullie steun en liefde.


foeroe lobi

e. koenen