maandag 29 december 2008

2 kilo afvallen tijdens Kerst? Elder Koenen weet hoe!

Vele belangrijke lessen zo vlak voor het jaar!!!!!

Ik zal eerst even wat korte dingetjes vertellen.
Van ons zendingsdoel voor 2008, hebben we nog maar 27 mensen nodig die gedoopt moeten worden in dit jaar. En daar hebben we nog 3 dagen voor. Op dit moment zijn er in 2008 1981 mensen gedoopt. Dat is bijna het dubbele van vorig jaar. Geweldig dus! We moeten nog wel even hard werken! We zien ook dat er veel gebeurt, om ons tegen te houden. Maar dat geeft ons alleen maar meer vertrouwen dat met met het goede werk bezig zijn!
Gisteren hadden we een geweldige doopdienst van 3 geweldige mensen. 2 kleine indiaanse meisjes Lesey en Selena en een guyanese jongen Navin.



Ik heb met de kerstdagen ook weer met mijn ouders kunnen spreken na 6 maanden. Dat was geweldig. We hebben gezellig gepraat en ik zie dat de dingen echt goed gaan thuis.....dat voelt wel prettig voor mij. Ze moesten hard om me lachen, omdat ik helemaal niet meer als een Nederlander klink, maar als een Surinamer met een surinaamse W haha. Ik klink als een blanke Surinamer, dat was grappig. Ik zie dat de Heer veel mensen zegent, en ook mijn familie thuis! Hij houdt van ons allen en wil graag dat we gelukkig zijn.

Dan komen hier een paar nieuwe lesjes voor het volgende jaar:
-een klein ding negeren kan grote problemen geven!
-ik weet na 9 maanden eindelijk hoe het is om in een Surinaams ziekenhuis te zijn.
-als de Heilige Geest je iets vertelt, moet je luisteren..... anders gebeuren vervelende dingen!
-zendingswerk is mijn liefde en er zijn weinig andere dingen waaraan ik denk!
-jezelf vergeten en denken aan het werk alleen om andere tot zegen te zijn is de sleutel voor echt geluk.
-zonder collega voel je je niet veilig!
Ik zal het even toelichten.


Komt die tori:

Op Eerste Kerstdag waren we in de regen naar een heel arm gebied. Het is daar heel modderig en mensen gooien overal hun uitwerpselen gewoon neer. We gingen daar bij een familie op bezoek en onze broek was zo smerig, dat ze wat regenwater aan ons gaven om onze broek schoon te wassen. Dat deden we met onze handen. Toen we binnenkwamen had de vrouw zoveel eten voor ons gezet, ik heb nog nooit zoveel gezien!! En dan te bedenken dat het één van de armste gezinnen is die ik ken. Het is een guyanese familie met 10 kids en alleen de man werkt als visserman. De kinderen keken ook naar het eten, dus ik dacht: Maar snel gaan eten. De vrouw zou echt beledigd zijn als we niet zouden eten. Toen ik begonnen was met eten voelde ik dat de Geest me vertelde dat ik echt m'n handen moest wassen!! Dat was ik dus vergeten!! Maar de mensen hadden geen stromend water daar in huis, dus ik dacht: Snel eten en niet ziek worden! Maar ja........ zo gebeurde het niet. Als je niet luistert, heb je geen bescherming.
De volgende dag was ik wel echt flink ziek geworden. Hoge koorts en enorm braken. Gelukkig gebeurde dit pas na het telefoontje met m'n familie. De dokter kwam langs, die was gebeld door m'n collega's en ze brachten me meteen naar het ziekenhuis. Daar kreeg ik allemaal prikjes en ik had het wel even zwaar! Ik had een behoorlijke voedselvergiftiging of één of ander beestje dat last geeft, want ik had ook erge koortsen. Maar ja.......... gelukkig was het in de avond al weer wat beter.
Toen ze me opnamen waren er nog wat elders bij me daar en die wilden mijn collega bij me laten omdat het een zendingsregel is: op zending ben je nooit alleen, altijd met een collega-zendeling! Volgens het ziekenhuis was dat helemaal niet mogelijk, dus hij moest weg. Daar lag ik dan helemaal alleen in een Surinaams ziekenhuis, het was wel een gek gevoel. Het was wel een goed ziekenhuis maar ik voelde gewoon echt helemaal gek, zonder collega dichtbij, maar wel met een heleboel babbelende zusters, die de hele tijd je kamer op komen.
Toen ik de volgende dag wakker werd, voelde ik me weer helemaal goed, behalve het alleen zijn dan. Toen zei ik tegen één van de zusters dat ik weer weg wilde, maar ze zei dat de dokter me tot maandag wilde houden!!! Nou, ik flipte in mezelf. Ik heb meteen m'n collega's gebeld van daar uit en ik heb ze gevraagd me weg te halen, me te bevrijden!! Gelukkig, na veel overleg en met de dokters bellen mocht ik gaan! Ik kon alleen maar aan het zendingswerk denken, aan de mensen die we zouden helpen om dicht bij de Heer te komen en de doelen die we dit laatste weekend hadden gesteld. Alleen dat was in mijn gedachten. De gedachte dat ik 2 dagen dat werk niet kon doen maakte me helemaal verdrietig!!!

Ik heb gemerkt dat het geluk om anderen te dienen alles overtreft!
Inmiddels gaat alles weer helemaal goed, dus jullie hoeven je niet druk te maken. Misschien kunnen jullie leren van de foutjes van deze gekke elder Koenen!

De volgende keer zal ik echt beter mijn best doen om te luisteren als de Geest me iets influistert en niet gewoon mijn eigen ideetjes en gedachten en logika volgen. De logika van de Heer is namelijk een beetje hoger en beter!

Vele goede voornemens kan dus daar uithalen! ik hoop jullie er ook een paar hebben!

foeroe lobi nanga wan koluku njoengyari!

e.Koenen

maandag 22 december 2008

Wan switi kresneti!


Een fijne kerst!


We hebben wonderen gezien dit jaar. Voor de hele zending. We zullen nog meer van deze wonderen nodig hebben deze week, er was namelijk een doel gesteld voor de hele west-indies zending. Om 2008 dopelingen te hebben in 2008. We hebben er nog 90 nodig in deze week, terwijl het hoogst voor één week ooit, rond de 60 a 70 was. Wonderen zijn nodig nu we zo dichtbij zijn gekomen!

We hebben gezien dat er engelen zijn die mensen voorbereiden om de waarheid in hun leven aan te nemen. Net zoals ik zelf 3 jaar geleden voorbereid was om het Evangelie aan te nemen, zo zien we dat bij een aantal mensen net zo gaat. Dat is heel bijzonder voor mij. Het lijkt soms net alsof ik mezelf lesgeef, maar dan 3 jaar geleden. Een jongen bijvoorbeeld, hij heet Navin. Hij is een goed voorbeeld daarvan. Hij is gewoon een coole gast van 24 jaar oud. Hij heeft in een paar weken een hele ommedraai gemaak,t omdat hij voelt dat het Evangelie waar is. Hij werkt in de winkel van één van de leden van de kerk en zij had al veel met hem gesproken. Elke dag in de winkel spreken ze een beetje over de kerk en hij stelt vragen. We hebben maar 3 maal met hem gezeten en gesproken, maar hij weet alles al. Elke keer als we hem zien is hij een andere jongen. Hij had lange haren en oorbellen en echt straatkleren. We hebben gezien dat hij ineens een net kapsel heeft genomen en zijn oorbellen uit gedaan en afgelopen kerkdienst had hij een stropdas om en nette zwarte sokken ipv sportsokken. Hij is van 20 naar 4 sigateretten per dag gegaan en is de laatste dagen helemaal gestopt. Hij zal aankomende zondag gedoopt worden. helemaal geweldig en echt een wonder.
De zuster bij wie hij in de winkel werkt is zuster Ibrahim en ze had me verteld hoe bijzonder het voor haar was. Ze vertelde dat ze beloofd had 1 iemand dit jaar te helpen om de waarheid te vinden. En nu, precies tegen het einde van het jaar, in het laatste weekend, zal deze jongen die bij haar werkt deze stap maken. Het is een groot wonder voor haar!


We zagen echt toffe dingen deze week en hele grappige. Eén keer viel ik bijna op de grond van het lachen. We klopten ergens en de vrouw zei dat we verder konden komen. Maar zoals je op een foto kunt zien, is het bruggetje echt heel smal en loopt boven een sloot en is heel buigbaar(breekbaar!). Mijn reusachtige collega ging erover lopen naar haar toe en het brak zowat. Het echt grappige was, dat toen hij bij de hond was gekomen, die op de brug zat niet opzij wilde gaan. Hij ging staan en hij ging voor mijn collega staan. Ik moest erom lachen, want hij kon geen kant op. Toen de hond tussen zijn benen door wilde lopen, kwam ik echt niet meer bij. De vrouw die aan de andere kant stond, kon er ook hard om lachen haha. De hond is uiteindelijk tussen zijn benen door gelopen naar de andere kant van de brug. Later ging hij hetzelfde bij mij doen, zoals jullie op de andere foto kunnen zien. Heel grappig!




De vrouw, zuster Rita is geweldig. Ze zei dat ze al lang had gebeden om een kerk te vinden, die dicht bij haar thuis zou zijn en ze erkende dat we echt gezonden waren door de Heer om haar te helpen dichter bij Hem te komen. We hebben daar in de buurt ook veel mensen van haar familie gevonden die geweldig zijn en haar neef was met nog 3 anderen in de kerk afgelopen zondag. Het zijn mensen uit Guyana, die hier al lang wonen en het zijn vooral afstammelingen van de vroegere indianen, inheemse bevolking dus. Het zijn echt lieve mensen en ze zijn heel eerlijk. Ik vind het een grote eer om ze les te mogen geven over het evangelie.

ik wens jullie een fijne kerst en veel lobi uit sranan!

en bedankt voor alle leuke brieven en kaarten en pakketten en alles!

blesi!
lobi!

e. koenen

dinsdag 16 december 2008

Hij brak vissen en roti voor de 5000?




We komen bij veel mensen thuis van veel verschillende geloven en culturen en sommige mensen hebben wat minder kennis over het evangelie dan anderen. Maar wat mooi is, is de eerlijkheid en openheid van vele mensen. We spraken met een vrouw over wat Christus allemaal had gedaan toen hij op aarde was. De vrouw zei, dat hij voor 5000 mensen voor eten had gezorgd. Hij had vissen en brood (of was het roti?) gebroken voor de mensen. Roti is heel bekend in Suriname en is een soort pannenkoek. Het was wel een grappig verhaal, omdat hindustaanse mensen kennen roti's en daarom was het verhaal van de Heiland een beetje aangepast voor hoe ze het zelf zagen echt tof haha.

Ook hebben we wonderen gehad met de vrouw van vorige week. We hadden veel voor haar gebeden en ik was toch zo brutaal om eerder dan 2 weken langs te gaan met een mooi tijdschrift over de kerk. Toen we daar kwamen was ze helemaal veranderd. Een totaal andere vrouw. Ze had gelezen uit het Boek van Mormon en ze zei dat ze een verandering voelde. Ze wilde toch weer naar de kerk komen en ze verontschuldigde zich dat ze zo boos was geworden. We waren helemaal verrast en ook blij. We zullen zien wat er gebeurt, want we zien dat er altijd een strijd is als mensen willen veranderen en dicht bij de waarheid komen.

We hebben wat grappige dingen meegemaakt. Mijn collega zijn fiets was stuk en hij moest een kleine klapfiets lenen van onze huurbazin. Dat was zo grappig. Zo'n reus op een minifiets. Iedereen op straat lachte hem uit en we hebben nog nooit zo makkelijk mensen aan kunnen spreken, omdat iedereen ons aansprak of naar ons wees. Van kleine kids tot oma's, hilarisch! luku ya, wan bigi man naga wan chin bicikri! haha!


We hebben ook onze eerste volledige surinaamse les gegeven gisteren. Met de taal gaat het nu een stuk beter! We hadden zelfs een les gisteren met 3 verschillende talen in één les. We deden het gedeeltelijk in surinaams engels en nederlands. Omdat er leden van het gezin waren die geen NL of geen engels konden en wij konden geen perfect sranan. Geweldige ervaring dus ook. We gaan hard oefenen nu om het wel helemaal te kunnen doen.

We hebben nog veel meer goede dingen meegemaakt, maar ik heb niet genoeg tijd om alles te schrijven.

Vele goede feestdagen gewenst!! en geniet van de Kerst geest! de geest van Christus.

Lobi

elder koenen

maandag 8 december 2008

Zomaar!


zomaar!

Het was een hele interessante week. Ik heb veel geleerd over mezelf en over zendingswerk. Vele ups and downs. Maar dat hoort er allemaal bij.

Het mooie was dat we weer een mooie doopdienst hadden van een jongevrouw genaamd Sharissa. Ze is 15 jaar en een vriendinnetje van een meisje dat lid is van de kerk hier in Blauwgrond. Ze was heel blij om gedoopt te worden en we waren echt enthousiast om weer een mooie doopdienst te hebben. Zegeningen!





We kwamen onszelf tegen deze week. We hadden iets te veel gezelligheid en afleiding gehad door grapjes maken soms en alles. Daardoor was onze focus een beetje minder. Ook begonnen we te wennen dat de dingen goed gingen en we vergaten echt dankbaarheid te tonen door onze daden en gebeden over het succes dat we zagen. Gistermiddag moesten we ervoor betalen......er gingen veel dingen mis en we hadden een moeilijke tijd.
We hadden een geweldige onderzoekster die met 4 kids gisteren in de kerk was en we waren enthousiast toen het gelukt was en dat ze er waren. Maar na de kerk hadden we begrepen dat ze VELE vragen had! Toen we bij haar kwamen ging alles op de kop. Ze had een lijst gemaakt met alles wat er volgens haar niet klopte en van dingen die ze niet juist vond. Boi, er ging een hele kraan open en het ging 20 minutjes door. dat was heel taai! Ik was er helemaal ondersteboven van, omdat ik het echt niet verwacht had. De vorige keer dat we er waren wilden ze allemaal gedoopt worden over 2 weken. En toen we gisteren weggingen, mochten we pas weer over 2 weken bij haar langskomen. Helemaal raar dus. Ik was echt stuk ervan en de rest van de dag liep ik helemaal in de war rond overal. Ik had echt een verdrietig gevoel dat ik niet kon loslaten en zou bijna in tranen uitbarsten op straat. Het was een beetje heftig.

Het was een spiegel voor ons. Als we niet dankbaar zijn, zal de hand van de Heer niet in ons werk kunnen zijn, omdat we denken dat we Hem niet nodig hebben. Wanneer we denken dat we Superman zijn, denken we dat we geen God nodig hebben. En dan gaat het mis!!

Ik weet dat de Heer ons zwakheden geeft om ons nederig te maken en het mogelijk te maken om ons te verbeteren. Hij laat een spiegel zien, zodat we onze lelijkheden en oneffenheden kunnen verbeteren en sterk maken. Elke keer als ik een zwakheid weer sterk heb gemaakt, komt er zomaar weer een zwakheid bij. Zo gaat dat! En daar ben ik dankbaar voor. Anders zou ik denken dat ik maybe echt Superman ben!! (ether 12:27 , BoekvanMormon)

Ik hou veel van het werk hier in Suriname Blauwgrond en van de kans die ik heb gekregen om al mijn tijd te mogen toewijden aan het werk van de Heer en mensen te kunnen zien die zo gelukkig worden omdat hun dorst naar waarheid word gelest wanneer ze het herkennen.

veel groeten en goede dingen gewenst voor december.

Lobi

e. koenen

ps. e. koenen is zowaar 5 kilo zwaarder geworden dan voor zending, roti en bakabanen a switi!!

dinsdag 2 december 2008

No Sjen!




Geen schaamte!


De grootste les die ik geleerd heb, is dat we ons niet moeten schamen om volgelingen te zijn van Jezus Christus. Hij is onze Verlosser en zolang we op aarde zijn, is het onze taak om van Hem te getuigen. We zullen een keer geoordeeld worden en wanneer we dan op aarde ons geschaamd hebben voor Hem, dan zal hij zich daar schamen voor ons en zullen we geen mooi oordeel krijgen. Ik weet dat we ons best moeten doen om trots te zijn om zijn volgelingen te zijn en hem lief te hebben, want Hij heeft zoveel liefde voor ons en zoveel geofferd zonder bijbedoelingen voor ons! de dingen gaan wel geweldig.(het nieuwe appartement met de warme douche en schoonmaakster maken het zeker niet minder goed!!!!)

Mijn nieuwe gebied en collega zijn tof. Dit is één van de grootste gebieden dat zeker 5 maal groter is dan mijn vorige....... en mijn nieuwe collega is ook bijna even zoveel groter als mijn vorige haha! Dat is op de foto's wel te zien. De langste elder, dat is elder Holtz (niet elder Hulk!!)We hebben veel plezier. Mijn nieuwe collega is vreselijk grappig en we hebben ook plezier tussen het geweldige werk door. Ik kwam vanuit een gebied waar alles echt goed ging en van dat gebied was nog een mooie doopdienst afgelopen weekend. Gelukkig was er meteen ook een mooie doop van dit nieuwe gebied afgelopen weekend en met een beetje geluk en vertrouwen ziet het er nu ook naar uit dat aankomende weekend weer een doopdienst zal zijn. Zou wel geweldig zijn!



We hadden ons met de hele zending het doel gesteld voor november om het de beste maand ooit te maken en onze dankbaarheid te laten zien door extra onze best te doen. Ik heb iets geprobeerd wat ik geleerd heb toen ik nog full time graffiti artiest was....... namelijk het einde visualiseren. Dat alles gelukt is zoals je gepland had. Dat gebruikte ik voor grote opdrachten, voor ik begon zag ik in mijn hoofd voor me dat de opdrachtgevers helemaal blij waren met het resultaat en dat ik mezelf overtroffen had. Wanneer ik dat in gedachten had en dat voor ogen hield met geloof dat het ook zo zou uit zou werken gebeurde het ALTIJD. Dit had ik ook in het begin van deze maand gedaan. Ik zag mezelf op mijn knieen zitten omdat ik met dankbaarheid vervuld was, omdat ons doel bereikt was. En het is gelukt! In de maand november hebben we als hele west indies zending en ook als Suriname onze records gebroken. We hebben 30 mensen in november gedoopt in Suriname en 239 mensen in de hele zending. Helemaal geweldig. ons doel van 2008 dopelingen in 2008 is zeer dichtbij. Nog minder dan 200 te gaan in december en het zal zover zijn. We hadden een geweldige vergadering (zoneconferentie) gisteren en de Geest die we konden voelen was helemaal goed. Heel bijzonder. De dankbaarheid in onze harten was zo groot en dat konden we voelen omdat iedereen echt goed bezig is met een zuiver geweten en een goede motivatie. We zien tussen de vele wonderen ook vele leuke en plezierige en grappige dingen........ een zwerver die Willem heet is echt aardig en een beetje gek. Hij werd helemaal wild toen hij hoorde dat ik uit Nederland kwam en hij zei dat hij zich nu helemaal thuisvoelt bij ons en hij zal zekerrrrrrrrr de kerk bezoeken. Helaas was hij niet gekomen maar wat niet is kan nog komen! Mijn collega kan goed mensen nadoen en het meest grappige ding wat hij kan doen is die man nadoen toen hij met een grote steen rond liep. Hij zei: ik voel me een beetje onveilig, want alle andere heren hebben houwers (kapmessen). echt grappig. maar je zou er bijgeweest moeten zijn. a bun . switi de moro fara!fijne dag verders