maandag 23 november 2009

Stretching






rekkend!

de profeet heeft gezegd: "Bid niet voor een roeping die gelijk is aan je kracht, maar bid om de kracht die je nodig hebt voor je roeping."

Dat is zeker wat ik mee maak. Bidden om kracht zodat alles gaat zoals het moet. en ineens kun je veel meer veel beter veel langer dan je had verwacht.

daarom hebben we de kerk nodig. daarom hebben we Christus nodig. om met Zijn hulp jezelf meer te ontwikkelen op een rechtvaardige manier dan je normaal zal doen.


We hadden een mooi weekend. een mooie doopdienst van de familie Harlequin. Ze zijn leuk. Ik was daar toen ze gedoopt waren in Blauwgrond en de jongste dochter was toen nog 7 jaar, dus kon nog niet gedoopt worden en ze keek er altijd naar uit. Vorige week was ze 8 geworden, dus wou ze gedoopt worden en ik mocht haar dopen. Was echt heel leuk. Ze was erg zenuwachtig maar alles ging perfect. De familie was echt blij.

Ook heb ik met 2 elders samengewerkt die sommigen van jullie wel kennen. Elder Kempenaers, die familie is van de familie Feith en met elder Lubberink, die uit de gemeente Emmen komt geloof ik.

We hadden een echt goede tijd samen en ze zijn geweldige zendelingen.

Ik ben blij om anderen te mogen dienen. zowel mensen in Suriname als de zendelingen. dat maakt me echt gelukkig.

Ik had een beetje creativiteit laten zien met een stropdas die ik geverfd heb en die ik gegeven heb aan mijn trainer elder Dinge. Vandaag is hij met zijn 2e zending gestopt. Hij had hard gewerkt en ons geholpen voor een paar weken. was echt leuk om met hem te wonen.

ook zag ik een oude vriend. elder Wright. Hij was samen met mij in het vliegtuig gevlogen van Utah, Amerika naar Trinidad vorig jaar. We hadden een dag samenin Trinidad doorgebracht. en nu is hij Assistent van de zendingspresident dus we hadden gisteren even samen gewerkt. Echt leuk om elkaar terug te zien en te zien hoeveel we zijn gegroeid sinds die tijd. echt cool.

ik ben dankbaar voor mijn zending en alle mogelijkheid om te dienen en dankbaar voor jullie steun ook.

veel groeten.

zaterdag 21 november 2009






The close encounter

mensen hebben gewoon apen in hun tuin. gek! toch wel. mijn collega ging hem een hand geven. ik groette hem met thumbs up . dat was prima voor mij. hah!

deze week hebben we een mooie doopdienst gehad van Gaby. 18 jaar. haar broers en zusjes waren al een tijdje gedoopt en ze twijfelde lang. door haar aan te moedigen erover te bidden had ze een antwoord gekregen en had ze gekozen om de stap te maken en ze was heel blij ermee.

de dag later werd ze meteen geroepen als 2e raadgeesters in ZHV. ze was een beetje verrast en toch blij over deze uitdaging.

Ik had nooit gedacht dat ik zoveel hulp kon krijgen door de schriften te lezen.

ik had nooit gedacht dat de Heer zoveel aandacht voor mij persoonlijk heeft. ik weet niet hoe Hij dat doet, maar Hij doet het.

Ik had dingen als uitdaging en ik heb gezien dat door gebed spreken wij tot God maar door de schriften praat hij terug.

Wanneer wij met gebed studeren worden we geleid waar we moeten gaan en ik heb zoveel ervan meegemaakt deze week. Dat ik datgene had gelezen wat ik nodig had om mij persoonlijk en dit werk goed te laten gaan en dat geeft me een heel dankbaar gevoel.

We hebben een paar heel toffe onderzoekers en we zijn enthausiast om vooruitgang te zien.

iets dat ik heb geleerd is dat we een positieve spiraal moeten creeeren en soms voordat dat lukt moeten we eerst even door een dalletje gaan voordat het heel goed gaat. ik voel dat op dit moment we de turn around gaan maken in het land en de zending en dat we weer heel veel succes gaan hebben zoals aantal maanden geleden.

De Heer houdt van al Zijn kinderen en geeft aandacht voor ons allen. Dat moet een ieder van ons beseffen en let op en je zult zien dat hij met je leven bezig is.

bedankt voor al jullie Lobi.

e. koenen

zaterdag 14 november 2009

The Lord wants you to baptize


We hadden een mooie training gehad.

Wat belangrijk is dat alle leden weten dat de Heer wil dat ze iemand helpen gedoopt te worden.

Het zijn niet de elders, maar de lede die dat op zich hebben.

Wij, als elders, zijn als een hulpmiddel en wij zullen bij het onderwijzen er bij zitten om duidelijk te onderwijzen en uit te nodigen. We hebben echt een paar geweldige leden hier, die ons bij hun vrienden brengen en dat zal veel verschil gaan maken.

Ik heb iets geleerd van de weekDat de Heer van ons allemaal houdt en om ons geeft. We zijn niet gewoon een naam voor Hem, maar een kind waar Hij van houdt. Dat helpt me om dat te weten.

We gingen iemand onderwijzen, die vroeger in mijn oude gebied actief was met zijn gezin, maar was weggevallen. Ik was 1 dag in dat gebied op uitwisseling en had wat voorbereid om te onderwijzen. De geest was heel sterk aanwezig, omdat we de liefde echt konden voelen, die de Heer voor zijn kinderen heeft. De man was echt een stoere macho man, maar hij zat bijna in tranen, omdat hij het ook voelde en hij vertelde dat hij echt het verlange had om terug te komen en weer het smalle pad te bewandelen. Dat was echt een mooie ervaring.

Hij heeft een geweldige familie waar ik veel om geef en ik weet dat hij belangrijk is voor de Heer We deelden een tekst uit het Boek van Mormon* (Mosiah 3: 19-27 en Mosiah 4: 2-3) Deze teksten legge duidelijk uti wat het plan voor ons is en dat we geen vijand van God hoeven te zijn als we voor Christus kieze. Er staat een duidelijke waarschuwing in, wat er gaat gebeuren als we niet goed keizen, die je ogen wel weer even open maakt. Een echte eye opener.

Daarna wordt er geweldig uitgelegd dat waneer we ons bekeren en geloof in de Heer hebben en smeken om vergeving, dat Hij ons echte vreugde en vrede kan geven, die boven alles geweldig is.

Ik hou va de Schrifte en weet dat ze waar zijn en voor ons geschreven zijn. Ik besef beter dan ooit, waarom ik op zending ben gekomen en wat mijn doel hier is. Om samen met de leden de kerk te versterken.

Een zuster, die 18 jaar is, Gaby is zich aan het voorbereiden en wil aankomende zaterdag gedoopt worde.Het zou geweldig zijn, als het door gaat.

Het werk is mooi e ik wordt er echt door versterkt.


Lobi!

Bribi!

Krakti!

E. Koenen


* Als je deze tekst zelf wil nalezen ga dan naar http://scriptures.lds.org/nl of vraag voor jezelf een Boek van Mormon aan via: http://www.kerkvanjezuschristus.nl/ en klik op de link voor een gratis Boek van Mormon.



maandag 2 november 2009

Upside down











Boi. Veel afscheid moeten nemen van mensen, was niet te makkelijk. ik ben veel van die mensen gaan houden. Ze zijn geweldig daar in Nickerie.

Er was wel een "kleine" verandering gekomen met overplaatsingen. Dinsdagochtend zouden we alle 3 opgehaald worden en er zou een andere elder achterblijven. We zaten op ze te wachten eigenlijk en wat laatste dingen in te pakken, toen de telefoon ging. Ik pakte op en het was de zendingspresident......oi altijd spannend, want de zendingspresident belt niet zomaar om te babbelen. "Elder Koenen, je zorgt altijd voor last-minute changes. Je zult niet meer naar Blauwgrond gaan, maar naar Kwatta en daar werken met elder Harding en jullie zullen de zone leiden." Boi , grote verandering en nu zal ik leiding geven samen met elder Harding over de zone met 18 elders totaal. Alle elders in Suriname dus. Echt interessant en wel even helemaal anders.

Deze week was echt tof. Veel verschillende dingen om te doen. We rijden rond in een Toyota bus, waar bijna alle elders van Suriname in passen. Ik heb geen rijbewijs, dus ik ben de "shotty" zoals ze dat zeggen. Ik ben altijd naast mijn collega om op het verkeer te letten hierzo. We rijden met het normale werk nog steeds op onze fietsen rond, maar om dingen te regelen gaan we meestal met de auto.

Deze week voelde ik me zeker klein. Al de nieuwe taken en verantwoordelijkheden lieten me even nadenken. Boi kan ik dat wel?! Ik kon een hele lijst van dingen maken, waarom ik geen zoneleider zou kunnen zijn. Toch maakte ik op gegeven moment de keuze dat, omdat ik geroepen was om dit te doen, het mogelijk zal zijn en ik zette me erover heen. Ik voelde zeker een gerust gevoel over me komen en nu is alles weer smooth.

Ik weet dat we dit leven hebben om te leren en dat al onze keuzes echt uitmaken voor God. Hij is onze Vader en Hij houdt zoveel van ons. Ik heb elke dag in de Schriften gelezen en elke keer heb ik dingen gelezen die me hebben opgebouwd en precies gelezen wat ik nodig had.
Hij kijkt naar ons om zoals een herder naar zijn schapen.

Nu zit ik weer in een apartement met 4 elders totaal. Elder Holtz, de grote man waar ik in Blauwgrond mee gewerkt heb en met elder Dinge, de elder die mijn eerste collega was. Zoals we dat op zending noemen: mijn vader haha. (omdat hij de eerste collega is en hem alles in de echte praktijk heeft geleerd) Hij is weer even op zending geroepen voor een korte tijd om ons te helpen. Zeker interessant om hem om ons heen te hebben.

Mijn nieuwe collega is dus elder Harding. Hij komt uit Idaho,USA. We hebben veel plezier en hij is langer op zending dan ik . Hij heeft nog 3 maanden voor zijn zending afloopt, dus ik kan zoveel van hem leren. We zullen een goede tijd hebben.
Ik hou erg veel van mijn zending.

Bedankt voor al jullie support.

foeroe lobi.

e. koenen