maandag 27 april 2009

Surinamers en het weer


Het grappige wat er gebeurt als je buiten bent en het weer gaat veranderen of het is juist heel erg mooi weer, dat wanneer je een Surinamer vraagt wat het weer zal doen vandaag, ze het vaak precies kunnen zeggen. Het is nog 30 min zon en dan gaat het de hele dag regenen! haha! en ja hoor. Stralende blauwe lucht in de ochtend en de voorspelling van regen in de middag zal zeker uitkomen.

We hebben een mooie doopdienst gehad van Jairam Lewis, een Guyanese man en hij was echt blij dat hij gedoopt was en is blij dat hij nu een echte volgeling van Christus is en hij vertelde dat hij echt wilt blijven volharden en volhouden voor de rest van zijn leven.



We hadden een paar wondertjes deze week met echt toffe mensen die we vonden.

We moeten vandaag veel voorbereiden voor een training die we morgen gaan geven. Daarom heb ik niet te veel tijd deze keer om dingen te typen voor m'n blog. De training is voor iedereen in de zone, en gaat over hoe we het mogelijk kunnen maken om een goed instrument in de handen van de Heer te zijn. Dit is Zijn werk niet het onze. Succes komt niet door ons, maar door Hem. Het enige wat we kunnen doen is Hem ondersteunen en een aantal dingen doen zodat Hij ons effectief kan gebruiken en als we deze dingen niet doen dan zorgen wij ervoor dat Hij ons niet kan gebruiken. Onze training gaat over geloof en hoe we dat kunnen tonen door daden zodat de Heer ons kan zegenen gebruiken om die personen te vinden die zijn voorbereid en hen te helpen tot Hem te komen door de doop. We zijn enthousiast om de training te gaan geven.

ik dank jullie verder voor alle steun en leuke post altijd weer.

vele groeten

e. koenen

zaterdag 25 april 2009

Zuster Robison heeft weer een dia-show gemaakt.... veel doopdiensten en daarna een heel stel andere mooie, gekke en leuke foto's. Veel kijkplezier!

maandag 20 april 2009

te yu abi bribi nanga aksi Gado, yu kisi wan antwortu



Wanneer je geloof hebt en God vraagt, zul je een antwoord krijgen.

Mevrouw Jubitane is een vrouw die al 25 jaar heel erg ziek is en bijna 17 jaar alleen op haar bed kan liggen. Ze was jarig afgelopen week en we onderwijzen haar al een paar weekjes. De eerste keer met haar spreken was indrukwekkend, omdat ze wou weten waarom ze zoveel pijn moest hebben. We konden haar uitleggen waarom God soms dingen laat gebeuren en het beter voor haar was om niet waarom te vragen maar wat kan ik ervan leren en hoe kan ik er het beste van maken. Wanneer God ons het waarom zou vertellen zou het geen beproeving meer zijn en zouden we niet leren wat we ervan moeten leren. 

Zij en haar man, die suikerziekte heef,t waren echt rustig door de les geworden en elke keer als we langskwamen ontvingen ze ons met meer liefde. We hadden de boodschap met hen gedeeld over de Herstelling door de Profeet Joseph Smith en zijn visioen in 1820 en het Boek van Mormon. Ze vonden het echt leuk. De keer daarna dat we kwamen, spraken we met de man en hij zei dat zijn vrouw ons moest spreken. Dus we gingen binnen waar ze altijd op haar bed ligt in de kamer en ze vroeg ons eerst wat informatie en toen ze ons begreep zei ze dat God haar een antwoord had gegeven.Ze is zo ziek dat ze al 5 dagen niet haar eten had kunnen binnen houden. De avond ervoor had ze gebeden of God haar de waarheid zou vertellen, zodat ze dichter bij Hem kon komen en Hij had in haar dromen laten zien dat er werkelijk een profeet was die Mormon heette en een profeet die later was geroepen die Joseph Smith heette. Echt geweldig. Ze wil nu stoppen met roken en gedoopt worden. Het zal een grote uitdaging worden om dat allemaal mogelijk te maken en haar ook in de Kerk te kunnen laten zitten, maar met geloof heeft ze echt vertrouwen dat het allemaal goed zal gaan. Ze zal eerst een tijdje in het ziekenhuis moeten doorbrengen en daarna zullen we haar helpen meer van de zegeningen die Hemelse vader voor ons heeft in haar leven te ontvangen.

We hebben grote zegeningen gekregen. Angeline zou gedoopt worden en toen we vrijdag daar kwamen voor een interview waren ook haar neefje en nichtje daar en die wilden ook gedoopt worden en toen hebben we alles ineens rondgemaakt om hun ook te laten dopen zaterdag. zomaar 3 dopelingen dus! was geweldig!



We hadden echt één van de beste weken tot nu toe. Veel leden hebben met ons gewerkt, omdat het hier vakantie is en dat was echt super tof. We zien veel succes met de jongeren die we vinden. Ze willen graag hun leven veranderen en Christus volgen.

We hadden ook wat fiets beproevingen. We hadden een fietsje geleend van onze aardige huisbazin en dat is een vouwfiets. De ene dag was het stuur afgebroken......oops!  We hebben hem laten lassen door een mati(vriend) van ons. We gingen er weer mee werken met een lid. Tijdens de les was een mati van hem buiten en vroeg of hij de fiets mocht lenen om even ergens heen te gaan en toen had dat lid onze geleende fiets uitgeleend aan z'n mati. Nou is dit een beetje in het ghetto gedeelte van ons gebied en hij had zonder te vragen onze fiets aan die mati geleend.....Na de les keek ik buiten en zei. "hey?! waar is onze fiets?!" Hij zei "O , ik heb het even geleend aan een mati!?!?" haha. Dus even een geduld en zelfbeheersing test. Wij wachten en wachten en de hele buurt doorfietsen om hem te vinden maar nergens. Wij dachten al 'die heeft hem verkocht voor een paar eurotjes ergens op de hoek van de straat.' Boi ! Maar gelukkig na 40 minuten kwam de jongen er toch weer meer terug. Ik had heel wat gebedjes in m'n hart gedaan, vooral omdat het niet eens onze fiets was! Maargoed, eind goed al goed!grappige dinges dus.

bedankt voor jullie liefde en support.

 lobi. e. koenen

dinsdag 14 april 2009

Yu libi o tron bigi leki yu bribi!



your life will become as big as your faith/ je leven zal zo groot worden als je geloof!

(uitspraak van een apostel tijdens conferentie weekend)

Ik heb veel geleerd over doelen stellen de laatste tijd......als je niet naar de bovenste trede van de trap kijkt, is het moeilijk om er te komen! En de trap oplopen en naar beneden kijken zal je problemen geven! Wanneer we doelen stellen is de kans groot dat we daar zeker zullen komen. Als we mikken op de maan en we missen, dan landen we in ieder geval nog tussen de sterren!

 Okay, genoeg citaten van anderen. 

We hadden echt geweldige week. We hadden vorige week een lastige week en het leek alsof we en beetje sliepen. We hebben onze resultaten op alle vlakken deze week weer verdubbeld, dus we zijn echt blij over die zegeningen. Als je gehoorzaam bent, voel je veel meer geluk en succes. Nou ,nog één citaat dan maar: " Als gehoorzaamheid stopt je irritatie te zijn en verandert in je missie (doel), op datzelfde moment zal de Heer veel macht over je uitstorten."

 Die chinese letters die geschreven waren, betekenen trouwens Elder Koenen, onze Chineze vriend Daning Chen had het geschreven. De karakters apart betekenen Love,profound,morality,scientist en innocent. Maar wanneer je het achter elkaar uitspreekt staat er elder koenen. Cool!

Even wat grappige dingen...... mijn fiets heb ik nooit gewassen in een jaar en dat is wel te zien! Hier is het niet zo slim om je fiets te laten repareren, want alle onderdelen zijn chinees en niet te sterk! Dus ik repareer alles bijna met Ty-rips! Laatst zelfs een moer van m'n voorwiel afgevallen, dus had ik het even bij elkaar gehouden met een ty-rip. Na een dag toch maar weer een moer opgedaan.



We zien echt veel zegeningen wanneer we ons best doen om veel mensen door de dag aan te spreken. We hebben een paar echt goede mensen weer gevonden. Het leuke is, dat we veel mensen vinden in de leeftijd van 16 en 25. Dat is echt een leuke leeftijd om mee te werken. 

Gisteren hadden we zoneconferentie en het toffe was dat Navin en Babel erbij waren, omdat ze denken aan een zending. Ik heb gezien hoe ze gedoopt werden en Babel was één van de jongens die ik op een dag gewoon op straat was tegengekomen met rastavlechtjes en nu ziet hij er zo netjes uit, dat is echt een geweldige ervaring. Laatst bracht hij ons thuis na een activiteit samen met 2 andere personen die net lid zijn geworden en echt actief zijn. Zo leuk, ik voelde echt veel vreugde om in een auto te zitten met 3 jongeren die lid zijn geworden, terwijl ik met ze gewerkt heb. veel voldoening!

Wanneer wij ons deel doen en alles geven wat we hebben, dan zal de Heer op Zijn tijd ons alles geven waar we op droomden en nog meer zelfs!

 

bedankt voor al jullie support en liefde

 

lobi

 

e. koenen

maandag 6 april 2009



Belangrijke verjaardag!
6 april, vandaag is precies één jaar geleden dat ik een elder( zendeling) ben geworden.

in het engels zeggen ze "you reached the bump!", je hebt de hobbel geraakt, nu gaat het alleen nog maar naar minder. over de helft toch!

We maakten grapjes. Het is namelijk een bijzondere datum. 6 april is de geboortedag van Christus en ook de dag van de Herstelling van zijn Kerk 179 jaar geleden, en tja, ook elder Koenen werd zendeling! Beetje grappig toch! Niet zo belangrijk, maar toch leuk.

We hadden een wonder. Vorige week, na het emailen, kwam een chinese man naar mijn collega toe rennen van buiten met een leger helm op. Meestal zijn dat een beetje verwarde oorlogsveteranen, dus ik hield het in de gaten. Hij sprak goed engels, dat is al bijzonder voor de Chinesen hier. Hij zei. "awe you aw mowman?"(Are you a Mormon?) Mijn collega schoot al een beetje in de verdediging, want meestal gaan mensen dan vervelende dingen zeggen. Deze man zei toen hij het bevestigd kreeg dat hij lid wil worden van de kerk en dat hij ons al een hele tijd zocht. Hij schreef al zijn informatie op voor ons. Of we meteen konden langskomen die dag. Een paar uur later belde hij ons nog eens, of we nog wel kwamen die dag. We gingen er heen en hoorden één van de mooiste levensverhalen.......Hij is in China geboren, is communist geweest 6 jaar in het Rode leger en toen gevlucht. Hij is zelfs in de opstand geweest tegen communisme met de studenten. Hij is toen in een concentratie kamp gezet, daar weer uit gevlucht en toen uiteindelijk door mensensmokkel in Suriname gekomen. Hij is kunstenaar en fotograaf en vertaler, een kleurrijke man dus. Hij is nu 58 jaar, heeft zelf engels geleerd en had 7 jaar geleden met de elders gesproken en gestudeerd. Toen wou hij geen lid worden, want hij dacht dat hij zelf de wereld kon redden. Hij zei dat hij inmiddels geleerd had dat hij niets was en zonder God geen verschil kon maken dus hij wilde nu wel lid worden, maar kon ons nergens vinden omdat de Kerk was verhuisd in die 7 jaren. Bijzonder! Hij rookt al 45 jaar en we hebben elke dag met hem gesproken en hem onderwezen, want hij moest na 5 dagen naar China voor 2 maanden, waar zijn vader aan kanker lijdt. Dus we hadden maar een korte tijd waarin we hem alles leerden en de laatste paar dagen vertelde hij. "iets moois is gebeurd! ik ben gestopt met roken! ik droomde van een mooi licht dat ik zag vanuit de Hemel. en ik kreeg zo een mooi gevoel. ik heb geen zin meer in sigaretten en heb niet eens last van het stoppen na 45 jaar 30 roken per dag!!" zo cool. hij blijft lezen en de geboden leven in China waar de kerk waarschijnlijk niet is, in Shanghai. Hij zal gedoopt worden, wanneer hij terug komt! Het was een mooie week en we zjin echt goede vrienden met hem geworden!







we hadden vele andere leuke dingen die gebeurden van de week en we hebben veel geleerd. Roche was ook gedoopt afgelopen zondag voor de conferentie uitzending van de profeet. Dat was echt leuk. Hij is 17 jaar en hij was echt blij dat hij gedoopt werd. Hij kreeg veel steun van zijn leeftijdsgenoten, die er allemaal bij waren. echt leuk.

Vorige week hadden we een training gegeven en de leiders in Suriname hebben ons gevraagd diezelfde training weer te geven tijdens een haardvuuravond vrijdagavond. Ook nog weer tussen de conferentieuitzendingen door op zondag. dat was echt een leuk ding om te doen en het ging steeds iets beter, omdat we echt leren om presentaties te geven en trainingen voor grote groepen. Op zending is zoveel te leren, onvoorstelbaar!

ik dank jullie voor alle steun van afgelopen jaar en wens jullie het beste!

lobi!



e. koenen