maandag 25 augustus 2008

Moeite maken!!








Op de website van zuster Robison, de vrouw van onze zendingspresident, kun je slideshows van foto's in deze zending zien. Als je het geluid aan zet, kun je ook de muziek er onder horen, wat een echte aanrader is! Ook zijn er foto's van haar te zien die ze van ons gemaakt heeft tijdens de zoneconferentie van vorige week maandag.

1000!

Aankomend weekend zal het 1000e lid in Suriname gedoopt worden en lid worden van de kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Dat is wel een mijlpaal natuurlijk en we zijn erg enthousiast!


Ook zullen we deze week horen wat er gaat gebeuren met de overplaatsingen. Zal ik naar Guyana gaan of zal ik een nieuwe Elder gaan trainen?? Je weet maar nooit....afwachten dus.
Is wel een beetje spannend , maar ik heb wel het vertrouwen dat het zal gaan zoals het hoort te gaan. Mijn collega en ik zijn nu 2 overplaatsingen bij elkaar en dat is al weer bijna 3 maanden...24 uur per dag samen (minus de toiletbezoekjes) Je merkt dan wel dat je een bepaalde eenheid gaat vormen, en soms lees je elkaars gedachten. Vaak denken we op het beplaade moment aan de zelfde dingen. Grappig is dat ;) Uitdagingen zijn er natuurlijk altijd , maar daar leren we alleen maar van! Soms tel ik even tot 10, en soms tot 100, haha. Dat gebeurt gelukkig bijna nooit en het werk gaat geweldig hier!


We hebben een aantal nieuwe mensen gevonden en vooral een aantal jongeren, dat is echt tof! Gisteren heeft een jongen van 21 de kerk bezocht, nadat hij de hele nacht had gewerkt als Security. Echt een teken van moeite maken! Die zin hoor je hier trouwens vaak: " Ik ga moeite maken" Meestal het antwoord op onze uitnodigingen om te gaan lezen in de boekjes, die we achterlaten of om er over te bidden en om de kerk te bezoeken. " Ik ga moeite maken", betekent in het Surinaams gewoon "NEE" natuurlijk. Wij zeggen dan, proberen bestaat niet. Er bestaat alleen DOEN of NIET DOEN...Zoals jullie zien probeen we de wereld beetje bij beetje te veranderen. Wat vrij lastig is, maar we maken wel moeite!!





Shirley die vorige week gedoopt is en lid van de kerk geworden is, heeft wel een mooi voorbeeld gegeven van moeite maken! We bellen haar zondag ochtend altijd wakker om 8 uur, omdat ze nog geen wekker heeft en mijn collega, Elder Shakespear is dan haar wekker. Ze zei dat ze geen geld had voor de bus en helaas konden we niemand vinden om haar op te halen. We vroegen haar om toch een manier te zoeken om de kerk te kunnen bezoeken. Om 10 uur was ze helaas niet in de kerk, maar 20 minuten later was ze ineens wel binnen..... Ze was komen lopen!!!



Het was al flink warm in de ochtend en ze heeft een wandeling van ongeveer 1,5 uur gemaakt om de kerk te bezoeken. Dat was wel een mooi voorbeeld van moeite maken!! Verder doen we veel moeite om mensen aan te spreken en we hebben geluk dat we vaak op de juiste plek op de juiste plaats zijn. Het is mooi om te merken dat we slechts instrumenten in de hand van de Heer zijn. Wanneer we gehoorzaam zijn en de regels van de zending naleven is het echt te merken dat we te gebruiken zijn en worden we door kleine wondertjes gestuurd en zien we dat we echt succes hebben. Succes is niet altijd in cijfers uit te drukken maar vaak is het te merken aan hoe we ons voelen en wanneer we voelen dat de Heer ons echt gebruikt. Dat is een teken dat we nuttig zijn, dat is echt succes.

Dat was alle moeite van elder Koenen weer voor vandaag.

Bedankt voor alles, vooral de leuke brieven van iedereen!

Elder Koenen
Paramaribo City.

vrijdag 22 augustus 2008

Wat foto's van de West Indies Mission site

De zendingspresident en zijn vrouw hebben de zendelingen in Suriname bezocht voor een zoneconferentie. Dit is een trainingsvergadering voor de Elders en ze hebben die ongeveer elke 6 weken. Zuster Robison maakt altijd foto's en plaatst die op haar zendingswebsite, daar heb ik er een paar van af geplukt. Om er meer te zien: www.westindiesmission.blogspot.com


En dan heeft Elder Koenen zijn haar laten knippen...herinneren jullie deze nog?



Nou dit is de nieuwe look van Elder Koenen:




Gewist verhaal

Internet deed weer vervelend, dus mijn verhaal is gewist, HELAAS! Maar deze week was geweldig...:) Ik kan me niet herinneren me zo goed gevoeld te hebben. Dit weekend zijn 2 vrouwen gedoopt, Shirley en Marijke. Volgende week zal ik meer foto' s en verhalen sturen. Alles gaat goed en geweldig en iedereen bedankt voor de leuke post!
bedankt Elder Koenen

woensdag 13 augustus 2008

Alles!


*********************************

Ten eerste, Mama gefeliciteerd met je verjaardag! 11augustus! iedereen die dit leest mag happy birthday voor mijn moeder zingen als ze dit lezen. Dan voelt het toch voor haar alsof ik nog daar in Nederland zit!

*********************************


Ik weet niet hoe het komt dat we zoveel vallende sterren zien maar sommige zijn echt geweldig mooi om te zien. We zagen er laatst eentje die echt een ontzettend lange staart had en langs de hemel naar beneden viel. Het schouwspel duurde langer dan 5 seconden. Toen hoorden we iemand achter ons roepen " alles! ". We moesten echt lachen hoor:) Was een goede wens natuurlijk! Helaas heeft de persoon het hardop gezegd, waardoor het jammer genoeg niet voor hem uitkomt!

Onze wensen komen elke keer weer uit. Het werk gaat goed en de mensen die we tegenkomen verbazen ons zo dat onze mond soms openvalt. Als alles goed gaat worden er komende zaterdag 2 vrouwen gedoopt. Beiden hebben ze vele veranderingen doorgemaakt om gedoopt te kunnen worden en we hebben zoveel respect voor ze. Het is mooi te zien dat mensen een geloof ontwikkelen waardoor ze verslavingen overwinnen en relaties doorbreken die niet goed voor ze zijn. In een land met zoveel armoede is dat nog een extra grote uitdaging voor mensen om het te wagen in hun eentje te proberen te gaan betalen voor alles.

Een vrouw die Marijke heet is een bosland creoolse. Eigenlijk een Oakaanse vrouw, een stam uit het binnenland. Met haar hele familie en 4 kinderen woont ze in een houten huisje. Haar ouders en zus wonen er ook. Van haar wonen er ook een paar extra kinderen bij in het huis. Het is echt ontzagwekkend te zien hoe hard die mensen werken en altijd vrolijk en aardig zijn. Ze heeft veel stappen genomen om nu gedoopt te kunnen worden en ze heeft echt veel geloof waar ik zeker van leren kan. Afgelopen zondag was ze in de kerk en ze vroeg of ze iets mocht vragen. Ze vroeg me echt heel voorzichtig of ze misschien 10 srd mocht lenen (rond 2 euro), ze had niet genoeg eten en zou me dinsdag terug betalen. Ik heb haar ( met een gebroken hart)uitgelegd dat we als zendelingen niets met geld mogen doen met mensen. Ze begreep het een beetje, maar ik voelde me wel slecht want ik wou haar zo graag helpen. Mijn collega had ik het verteld en hij had veel gebeden voor haar hoorde ik later. We gingen die middag bij haar langs en tijdens de les kwamen er ineens wat jongetjes aanlopen uit de buurt. Ze waren van indiaanse afkomst en hadden tassen vol met bakjes eten. Ze gaven er van aan iedereen en nog een extra bakje voor het gezin waar we waren. Het was over van de dag er voor, dat was een feestdag was voor de inheemse bevolking. Wat een wonder. Ze waren nu geholpen met eten!! Gebed helpt echt. Hemelse Vader zorgt echt voor iedereen en vooral als we geloof hebben! Ik was zo opgelucht want ik had echt een naar gevoel gehad de hele dag, omdat ik haar nietn had geholpen met geld.

Ik heb nog een tekening gemaakt over een droom in het Boek van Mormon (wie het boek wil hebben kan het bestellen op de site van de kerk). Het is de droom van Lehi over de Boom des Levens (1 nephi 8) Het verhaal gaat over een Boom met een vrucht die de liefde van God voorstelt. De mensen die ervan nemen voelen het grootste geluk. Om er te komen zul je over een smal pad moeten lopen met veel opstakels en afleiding. Ook zal er veel mist optrekken. Daardoor is het alleen mogelijk is om erdoor te komen door vast te houden aan de ijzeren roede. De ijzeren roede stelt het woord van God voor, dat onbeweeglijk en oneindig is. Als we daaraan vasthouden kunnen we het redden. Dit betekent dat we Christus moeten volgen in alles en dat we dingen doen om het woord van God in ons leven te krijgen zoals de kerk bezoeken, te lezen in de Schriften en natuurlijk te bidden. De mensen die afdwalen komen op minder mooie plekken zoals een rivier waarin ze verdrinken of ze verdwalen in de woestijn. Het grote gebouw stelt de wereldse dingen voor. Alles wat mooi is maar niet eeuwig blijft. Het stelt ook de hoogmoedigheid voor van mensen die zich meer voelen dan anderen. Ze wijzen naar de mensen die van de vrucht nemen en lachen ze uit. Vele mensen lopen naar dit gebouw! Dit gebouw zweeft boven de grond en er zal een dag komen dat het valt. De val ervan zal groot zijn!Kortom........Volg Christus en er zal veel geluk zijn!

Weer heel veel groeten uit een belachelijk warm Suriname!


Elder Koenen

maandag 4 augustus 2008

a son a faya tidey



De afgelopen 5 dagen heeft het niet geregend en is de zon enorm warm. Ben wel een beetje verbrand en we moeten echt opletten om genoeg vocht te drinken. Het is wel genieten, want de natuur is zo mooi als je om je heen kijkt. Soms wordt het bijna normaal om te kijken om je heen en overal beestjes te horen en palmbomen te zien. Soms moet je wel je best doen om door het afval heen te kijken, wat overal ligt, alsof het een afvalbult is. Ook moet je je niet laten storen door de naar eten zoekende Surinaamse straat Dagu's (honden). Ze hebben geen baasje en zorgen voor zichzelf. Zo kijken ze je ook aan, een beetje arrogant.

We hebben zo een goede week gehad. We hebben mensen gevonden die helemaal voorbereid waren om het Evangelie aan te nemen. Echt wonderbaarlijk om dat mee te maken.

We hadden een geweldige kerkdienst afgelopen zondag. Er waren zoveel mensen in de kerk dat het bijna niet paste. Een aantal onderzoekers, die binnenkort gedoopt zullen worden, waren gelukkig ook gekomen. We waren zo blij ze te zien, dat ze moeite hadden genomen om zelf te ontdekken. Je kunt tenslotte nooit weten hoe een vrucht smaakt, voordat je er van proeft! Ze weten nu dat het de vrucht is met de beste smaak. Het gevoel in de kerk was zo goed. We waren echt blij.

Ik maak niet zoveel foto's van mensen die we onderwijzen en hoe ze wonen. Misschien dat ik dat nog ga doen. Het probleem is een beetje dat ik soms echt moeite heb om mijn mooie camera tevoorschijn te halen met de kennis dat dat gezin van de prijs ervan misschien 2 a 3 maanden kan eten. Ik heb daarom alles afgedaan wat niet nodig is, zoals een ring en das clip. Ik wil niet dat de mensen naar ons kijken en dat ze zich minder voelen door wat ij allemaal hebben. Soms is het lastig om daar niet mee bezig te zijn als je op je fiets rijdt en als je ergens wat eten koopt. Je gaat echt van die mensen houden en wilt ze gewoon alles geven wat je kunt. Als zendelingen mogen we dat niet materieel doen maar we geven ze al onze inzet en weten dat niets ze meer helpen kan dan het Evangelie. Alles wat ze nodig hebben kan ze namelijk gegeven worden door de Persoon die alles gemaakt heeft, als ze dichter bij Hem gaan komen.

We hadden wel veel wonderen meegemaakt, doordat we op de juiste tijd op de juiste plaats waren. Die dingen zijn wel verbazendwekkend. We zouden naar Steve gaan een onderzoeker, hij was niet thuis maar zijn broer wel. Even met hem gepraat, hij had interesse, maar geen tijd. Mijn collega vroeg hem of hij iemand kende die we zouden kunnen bezoeken. Meestal zeggen ze dat ze zich met niemand bemoeien en niemand kennen. Hij wees echter zonder te twijfelen naar een huis aan het einde van de straat. Dat zijn Christenen, zei hij. We gingen erheen en een vrouw die er woonde sprak vriendelijk met ons. Na even met haar gesproken te hebben en onze boodschap over de Herstelde Kerk met haar gedeeld te hebben, zei ze dat ze God echt nodig had......meer dan ooit! Haar man was 2 weken geleden overleden, omdat er met zijn suikerziekte iets fout ging en hij te laat in het ziekenhuis was gekomen. Die dag zouden ze 18 jaar getrouwd zijn geweest. Zo droevig. Ze was heel blij dat we er waren en zag in dat de Heer mensen gebruikt om anderen te helpen. Ze zei dat onze boodschap haar antwoord voor die dag was die ze nodig had. Zo mooi om te zien dat de Heer met ons werkt om anderen tot zegen te zijn!

Het werk is mooi!

Vriendelijke groetjes uit warm Sranan!

Elder Koenen