maandag 23 februari 2009

Je bent vernegerd! (?)



Dus dat! Zuster Dongo is zelf een creoolse (dat zal ik er maar bij vertellen) en ze moest samen met haar zus om mij lachen, omdat ik helemaal als een Surinamer spreek. Ze zeiden dat ik vernegerd was hahaha! Klinkt wel een beetje gek, maar uit de mond van een Surinaamse is het toch wel erg grappig.
Mijn nieuwe collega had me ook al verteld dat ik nog meer als een surinamer klink dan toen we de vorige keer samenwerkten. Hij zei dat het echt goed was om aan te passen aan de mensen zelf, hij deelde een tekst met me uit de Bijbel, waarin Petrus zelf uitlegt dat hij zelf altijd aanpastte aan de mensen, hij zou een jood worden onder de joden en aan wie dan ook zou hij zich aanpassen zodat hij ze maar kon helpen tot het Evangelie te komen en gered te worden. Dat was toch wel een complimentje vond ik zelf! Geen mens gelooft tegenwoordig meer dat ik uit Nederland kom, of ze denken dat ik uit de States kom, of ze begrijpen het niet omdat mijn "ABN accent" vernietigt is! haha

we hadden een geweldige week met een doopdienst van zuster Harlequin, de zus van Lucille Dongo uit NL die zelf ook met haar dochter Xiomara erbij was. Echt een mooie dienst was het.



Ook hebben we gehoord dat er vanaf 1 maart een ring, lees wel, de eerste ring in de west indies gaat komen! en wel in Trinidad,Port of Spain. We zijn heel blij, want dat betekent dat de bewoners zelf meer gezag krijgen en ook geestelijke bescherming omdat er dan bisschoppen en een ringpresident geroepen kunnen worden en zelfs een Patriarch dus we zijn echt blij om hier te zijn met deze historische gebeurtenis!
Ook heb ik met m'n eigen geld mijzelf getrakteerd op een nieuw zadel! Mijn rug deed steeds pijn omdat mijn zadel helemaal vernietigd is, zoals jullie kunnen zien op de foto.



Ik heb , jawel hou je vast, een Nederlands gel zadel gekocht! Kost een beetje, maar dan heb je ook wat! BOi wat was ik blij, nadat ik ermee door de straten van Suriname , Blauwgrond reed. Is beter voor het zendingswerk ook, want als ik nu met de mensen spreek, heb ik zowaar een glimlach op m'n gezicht, dankzij mijn wonderbaarlijke gelzadel!

We hadden echt een toffe ervaring gisteren met een jongen die Roche heet. Hij is een kid van 16 jaar en we legden hem wat dingen uit over het Boek van Mormon en hij las er een beetje uit samen met ons. Hij zei dat hij zich voelde alsof hij aan het bidden was tijdens het lezen. We legden hem uit dat het gevoel kwam omdat hij de Heilige Geest voelde en hij was het met ons eens dat die gevoelens alleen komen als iets van God komt en waar is. Hij vroeg wat hij moest doen om God te volgen en we hebben hem meteen alles verteld over het woord van wijsheid en over de wet van kuisheid. Dat gaat over het niet gebruiken van alcohol, tabak en alles en de relatie tussen man en vrouw. Hij was heel blij dat we hem dat vertelden, want hij wist helemaal niet dat die dingen slecht waren. Hij zei dat hij dat zou gaan naleven en hij vertelde dat het hem ging helpen om zich te bekeren. Hij zal zich gaan voorbereiden om gedoopt te worden volgende maand, in maart dus. Zo cool! Er zijn mensen die wachten op de waarheid en die in het donker leven. Ze wachten gewoon tot iemand ze de weg wijst en ze vertelt wat God zijn pad is. Het is een grote zegen om een instrument te zijn!

foeroe lobi!
e. koenen

vrijdag 20 februari 2009

NIET: vermenigvuldig u en gaat heen.




In de bijbel staat: Gaat heen en vermenigvuldig u. Een gebod aan Adam en Eva gegeven en ook een gebod voor ons! Maar het is natuurlijk niet zoals we hier vaak genoeg om ons heen zien dat er geen man meer is, waar er wel een vrouw met vele kids is. Het lijkt soms meer op : Vermenigvuldig u, en gaat heen!
(citaat uit een grappige toespraak van elder Broekzitter die afgelopen weekend op bezoek was in gemeente Blauwgrond) echt grappig was het.

Verder, deze week was vreemd. ik zal even opsommen waarom:
-ik had weer eens voedselvergiftiging, nog even en ik kan het aantal er van niet meer tellen op 2 handen, nu is het al niet meer te tellen op 1 namelijk !! dat was van maandag op dinsdag.
-vervolgens kreeg mijn collega woensdagochtend Dengue ( knokkelkoorts) en hebben we binnen gezeten tot zaterdag ochtend. Switi dus!
- we waren gezegend met 2 mensen die gedoopt willen worden, terwijl we niet eens werk konden doen en 1 persoon, die gedoopt is deze zondag! De Heer zijn werk is niet te stoppen, ik heb dan wel veeeeeeeel beltegoed op moeten maken, maar mensen, hun ziel is onbetaalbaar!
-familie Dongo uit Nederland bezocht ons in de Kerk wat echt leuk was.
-nog vele vele andere dingen maar dan word deze tori te groot.....

Woensdag ochtend; mijn collega zag een beetje bleek en klaagde over pijn. Ik zei " komop'' en moedigde hem aan om te werken en we gingen buiten werken. Toch was hij wel erg stil en klaagde dat alles zo pijn deed. Later toen we thuis kwamen ging hij even temperaturen en hij had 39.9 graden, oops! Belletje naar Trinidad (zendingskantoor) dus en tja ze zeiden je hebt Dengue! Dat is een koorts en het gevoel alsof je botten breken , niet zo switi dus. Een ziekte die wordt overgedragen door muskietjes. Het heerst sinds kort weer in Su. Hij is waarschijnlijk de eerste elder uit Su, die het ooit gehad heeft, want dat bestond alleen in de binnenlanden in het bos. Goed smeren ( met antmuggenspul) dus! Ik heb met hem binnengezeten en moest veel voor hem zorgen, want hij was behoorlijk ziek!
Nu is alles weer beter!
we hebben geweldige dingen meegemaakt met een familie Dongo. Zuster Lucille Dongo gaat het over vooral, ze woont in Zoetermeer en is 4 jaar geleden lid geworden van de kerk. Toen kwamen later ook de elders bij haar zus in Suriname, zr. Harlequin. Haar andere zuster, Marina is gedoopt afgelopen januari. Zr Lucille zou eigenlijk niet meer moeten leven volgens de dokters. Ze was opgegeven en ze zou sterven omdat ze leukemie heeft. Eind vorig jaar stond alles op de kop en de meeste van de familie ging naar Nederland omdat zij niet meer mocht vliegen. Ze was opgegeven en ze stopten met de behandeling, vreselijk dus. Ze zou maximaal nog 3 weken leven. Zuster Harlequin uit Su was ook daarheen gegaan. Ze is daar elke week met haar naar de kerk geweest en heeft zelfs de tempel daar kunnen bezoeken. Er was veel gebeden voor Lucille door de kerk leden over de hele Benelux....geweldig dus. Eigenlijk ging het helemaal niet slechter met haar, en na vele weken ging het zelfs beter. Ze ging weer naar de dokter en die keek haar vreemd aan, omdat de uitslagen niet te verklaren waren. Ze was aan het herstellen!!! Hij was helemaal ondersteboven en zei dat het onmogelijk was. Hij had zelfs nogmaals om de resultaten van het lab gevraagd, maar het was echt waar. Lucille was herstellende! Ondertussen heeft ze toestemming gekregen om weer te mogen vliegen en om naar Suriname te komen. haar geboorte land waar ze al 5 jaar niet was geweest. Afgelopen tijd was ze in de kerk in Blauwgrond en daar heeft ze dit getuigenis, dat ik jullie net heb verteld, gedeeld. De Geest was sterk daar! Zo'n mooi wonder. Zr Harlequin had iets geweldigs gevoeld in de tempel in Nederland en heeft daardoor de keus gemaakt om aankomende zaterdag ook gedoopt te worden! Wonderen! Zondag in de kerk zaten er dus 3 zussen in de kerk en nog meer familie van ze. Het was een mooi gezicht. Zr Harlequin was al jaren onderzoekster en zei altijd 'Ik ben RK en zal het altijd blijven en dat is goed voor me zo'. Ze was zelfs nooit in de kerk gekomen bij ons. Maar na haar ervaring in NL bezochten we haar een keer en wat er praktisch gebeurde was dat ze ons vertelde dat ze verdere stappen wilde maken omdat de Geest haar had aangeraakt en dat ze wist dat deze kerk de ware kerk op aarde is, die hersteld is en dat ze ook een deel ervan wilt zijn nu. Dat was een mooie gebeurtenis voor ons allen, we we waren helemaal verbaasd!! Nu haar zus Lucille voor 10 DAGEN in Suriname is, kan ze er dus bij zijn wanneer haar zus gedoopt zal worden. Echt geweldig!

Al hebben we niet veel werk gedaan gaat het enorm snel vooruit.
Donovon (gilly) Babel vertelde ons gisteren in de kerk dat hij gedoopt wil worden over 2 weken en de doopdienst van Jonathan was ook geweldig. Foto's kun je ervan zien. De jongen met de bal is Babel.











Veel blessings dus!
Ik hou veel van jullie en denk niet dat ik jullie niet mis daar in het koude kikkerlandje! Ik probeer me gewoon op het werk te focussen want de tijd is zo kort en het gaat snel hier!

lobi!

e. koenen

maandag 9 februari 2009

yu mus e bribi nanga wroko!


je moet geloven en werken!
We hebben weer veel wonderbaarlijke dingen meegemaakt. Op zondag ochtend wakker worden door de regen, bijvoorbeeld. Het had de hele nacht geregend, en hard ! Als dat in Suriname gebeurt, dan weet je hoe laat het is. We zijn extra vroeg naar buiten gegaan om mensen te helpen om de kerk te kunnen bezoeken. De kerk begint om 10 uur in de ochtend en we waren om 8 uur al buiten om mensen te bezoeken. BOI!!!!! Zoveel water.... de meeste kreken en vijvers waren overstroomd. Zo erg dat je het verschil met de kreek en de weg niet meer zag. We fietsten door het water en vaak gingen onze voeten zelfs onder water tijdens het fietsen. We gingen mensen bezoeken overal. Sommigen kwamen niet helaas omdat het echt te waterig was. Eén jongen, Donovon Babel (jup familie van) is echt cool. We bezochten hem en hij is helemaal cool met alles wat we hem vertellen. We hadden gewoon een keer op straat met hem gesproken en hij vroeg ons na het lezen van een klein pamfletje meteen waar hij het Boek van Mormon kon kopen en alles, echt een wonder. Zijn hele straat was onder water, niet een klein beetje maar het was gewoon paar honderd meter lange sloot geworden, zijn hele weg. We zijn naar hem gefietst en hebben een taxi voor hem gebeld en hij vond uiteindelijk de Kerk helemaal tof.
Nadat we nog overal waren geweest en een andere toffe onderzoeker hadden bezocht om samen met ons naar de kerk te lopen, kwamen we helemaal doorweekt aan in de kerk. Kletsnatte schoenen en alles. Het was nog helemaal niet druk in de kerk, aangezien het meer op een kasteel met een grote slotgracht eromheen leek. Ik was veel aan het bidden in mijn hart, dat alles goed zou gaan en dat de mensen een mogelijkheid zouden vinden om de kerk wel te bezoeken.

Nu komt die tori, zuster Vismale is gedoopt en alles was super. Iedereen was blij en de Geest was zo sterk daar. Op zondag zou ze bevestigd worden als lid en het ding is dat haar man altijd cds verkoopt op de markt elke zondag. Hij was zondag ook al klaar om te gaan en z'n zoontje ook, samen met hem. Zuster Vismale wou zo graag met het hele gezin gaan naar de kerk, maar ja, haar man heeft zijn eigen bedrijfje met cdtjes en ook al steunt hij haar wel, hij heeft z'n eigen ding. Ze heeft waarschijnlijk heel hard gebeden. Haar gebeden waren wat harder dan die van ons waarschijnlijk. Want hoewel wij baden dat het regenen zou stoppen, is het toch blijven regenen. Daardoor is uiteindelijk haar man niet naar de markt gegaan, maar toch met haar naar de Kerk. Echt een wondertje. Nu kon haar hele gezin er bij zijn en konden ze haar steunen en de Geest voelen toen ze werd bevestigd.

Uiteindelijk waren er toch nog veel mensen gekomen in de kerk en we waren zo dankbaar.
Deze week zijn er zo veel gekke dingen gebeurd. Vooral rondom de doopdienst van zuster Vismale. Er gebeurde van alles om thet tegen te houden, er gingen fietsen stuk. Auto's werkten niet meer en nog veel meer beproevingen. Toch hadden we geloof en bleven we doorgaan en niet opgeven. Daardoor gaf de Heer ons de inspiratie hoe dingen te overwinnen en te regelen. Alles is goed gegaan en onze vreugde is nog steeds heel groot. Zeker nu ook haar kleine dame, Soraja van 9 jaar gedoopt wil worden, omdat ze zich zo blij voelde tijdens de doopdienst.
ik dank jullie voor alles,
vele lobi!
e. koenen

maandag 2 februari 2009

Slamat makan!


Eetsmalijk (indo) Suriname heeft zoveel Swiiiiiiitiiiiiiiii njan! 1 van de vele redenen om van dit land te houden! zeker niet de minste!

We hadden weer een paar geweldige ervaringen deze week. Een paar mensen gevonden die helemaal voorbereid waren. Mensen die je 2 dagen kent en al klaar zijn om een verbond te sluiten en al zeggen dat ze gedoopt willen worden voordat je ze hebt uitgenodigd. Dat zijn de momenten waarin je echt weet dat je word geleid naar die mensen die voorbereid zijn, wanneer je open staat voor de Geest en gehoorzaam bent aan de geboden. Op die manier maken we het mogelijk om een werktuig te kunnen zijn van de Heer.


We hadden een mooi moment op vrijdag ochtend. Al onze afspraken vielen ineens uit en we dachten hoe gaan we nu 2 uur vullen? Toen belde één van de andere zendelingkoppels, de Salijo's, dat er post voor ons was, dus we gingen daar even langs omdat ze 1 minuut van ons vandaan wonen. Toen we daar aankwamen vertelden ze ons dat één van de zusters die we goed kennen al 4 dagen in het ziekenhuis lag met hoge bloeddruk, zuster Pool. Echt droevig. We besloten er meteen heen te fietsen, al was het helemaal geen bezoekuur en alles, maar we waagden het erop. Toen we bij het ziekenhuis kwamen, kwam ik erachter dat ik de sleutel voor het slot van mijn fiets was vergeten . Even dacht ik eraan om een andere keer langs te gaan, maar toch kreeg ik sterk het gevoel het erop te gokken. We moesten onze fiets buiten neerzetten tegen het hek aan en met een gebed in mijn hart liet ik mijn fiets daar achter bij de hoofdingang. We werden eerst tegengehouden, omdat het geen bezoekuur was en we 2 witte mannen in pak zijn en daarom deden ze even moeilijk. Gelukkig konden we door veel praten en wat stille gebedjes toch doorlopen en we konden na even zoeken zelfs haar afdeling vinden. Toen we de trap opliepen was daar meteen de deur van haar afdeling en we zagen een grote glimlach op het gezicht van de zuster toen ze ons binnen zag komen. We zagen dat er tranen in haar ogen kwamen en ze dankte de Heer. Ze vertelde dat ze net het eerste visioen van Joseph Smith aan het lezen was, waarin hij God de Vader en Jezus Christus in een fel licht boven hem in de lucht zag staan. Toen ze klaar was met lezen keek ze op van haar bed en zag twee witte mannen binnenkomen in haar kamer, dat waren wij. Ze was zo blij ons te zien. Na met haar gepraat te hebben zei ze dat haar pijn was gezakt en ze echt die Geest nodig had die we met ons droegen. Zo leuk. Ook vroeg ik of we haar konden zalven of zegenen en ze zei dat ze daar al op wachtte. Haar man kon niet komen vandaag omdat die te druk was en ze zou een dag langer erop moeten wachten met pijn. Ze was zo blij dat wij langs waren gekomen en nu konden we haar een zalving geven waarna ze zich een stuk beter kon voelen. We waren daar op de juiste tijd op de juiste plek.

De Heer Zijn wijsheid is vele malen groter dan die van ons. Dat is duidelijk. Wat voor ons pech lijkt is voor Hem een deel van het plan van geluk. Anderen dienen maakt het meest gelukkig en dat was wat we konden doen omdat het Priesterschap hersteld is in deze herstelde en ware kerk. Zo dankbaar was ik ervoor, vooral omdat die lieve zuster ons zo vaak dankte. Nog een beetje meer dankbaar was ik, toen ik zag dat mijn fiets er nog steeds stond nadat we het ziekenhuis uitkwamen!



Vorige week hadden we echt een goede doopdienst van Kem-Ur en Zuma, 2 boys van 16 en 18 die nu beiden ook priesterschapdragers zijn geworden. Grote aanwinst en misschien zelfs toekomstige zendelingen! Afgelopen week was goed en we hadden geen geen dopelingen, maar aankomend weekend hebben we weer een geweldige doopdienst gepland voor zuster Vismalen, echt een sterke vrouw die onder-hoofd van de kinderafdeling is van één van de grootste ziekenhuizen in Suriname. De Kerk groeit en zal blijven groeien, niets zal het tegenhouden.

Vele zegeningen!

bedankt allemaal voor de aanmoedigingen en de gebeden en de brieven.

lobi.

e. koenen